Close search

Лимоните - кисело, по-кисело, полезно

Лимоните - кисело, по-кисело, полезно Този плод се продава през цялата година, не е скъп и има широко приложение – с него се подправят салати, риба и други ястия. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Този плод се продава през цялата година, не е скъп и има широко приложение – с него се подправят салати, риба и други ястия.

Освен това лимоните имат редица уникални качества. Те съдържат по-чиста концентрация от отрицателно заредени йони, или аниони, от всеки друг плод. Според учените, това ги прави изключително полезни за храносмилането. Лимоните балансират другите плодове и помагат на организма да извлича енергия от тях.

Все още не е ясно от къде произхождат лимоните и какво е участието на човека в тяхната селекция. Не е сигурно дали те са саморасли или са продукт на ранна хибридизация.

Лимоните не виреят навсякъде. Те обичат топлина, но не прекалена. Лимоните не понасят влажен климат, въпреки че се нуждаят от обилно поливане.

Много хора отглеждат лимони у дома, защото те разхлаждат, освежават и зареждат с енергия. Лимоните се употребяват и като средство за разкрасяване. Те подобряват тена на кожата и придават блясък и обем на косата.

Лимоните съдържат 4 пъти повече витамин С от портокалите и затова се използват в козметиката, те укрепват колагена, който е главна съставка на кожните клетки.

Лимоните са много богати и на калий, който храни мозъка и освежава паметта. Те съдържат лимоноиди – вещества, които борят рака, като предизвикват апоптоза – процес, който кара раковите клетки да се самоунищожават. Един от лимоноидите се задържа в организма в продължение на 24 часа. Другите естествени противоракови вещества, като фенолите в зеления чай и шоколада, се задържат в организма само няколко часа.

Лимонинът бори и затлъстяването, и понижава кръвната захар. Няколко лъжички лимонов сок, прибавени към яденето, намаляват инсулиновата реакция. Лимоновият сок алкализира и действа като противоотрова.

Лимоните се изцеждат много добре, ако след като се разрежат се търкулнат по кухненския плод като се натискат леко, или като се поставят в микровълнова печка за 10 секунди.

Най-полезни са органичните лимони. Те са по-дребни, но не съдържат пестициди, обогатители и други замърсители. Избирайте по-тежки, твърди и жълти лимони, с гладка повърхност и без петна. Пресните лимони могат да се запазят една седмица на стайна температура и на сянка.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност