Close search

Лук и антибиотици – опасна комбинация

Лук и антибиотици – опасна комбинация Уникалната комбинация на флавоноиди и серни съединения правят лука храна, полезна за ежедневна консумация Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Уникалната комбинация на флавоноиди и серни съединения правят лука храна, полезна за ежедневна консумация.

Според Oриентировъчния дневен прием (ОДП), 150 г лук съдържат: витамин С – 19,7% от ОДП; фибри – 10,8%; молибден – 10,6%; манган – 10,5%; триптофан – 6,6%; калий – 6,2%; витамин В6 – 9,5% и само 64 калории или 3% от ОДП.

Макар върху хранителните стойности на лука да са провеждани ограничен брой изследвания, всички налични данни разкриват противовъзпалителните му свойства. Те се дължат основно на Онионин А – уникална за растението сярна молекула. 

Тя потиска действието на макрофагите – специализирани бели кръвни клетки, играещи главна роля в имунния отговор при човека. Тяхната роля е важна за защитата на организма, но потискането им при състояния на нежелани хронични възпаления може да бъде търсен ефект при консумация.

Друг антиоксидант в лука – квертицина, също носи завидни противовъзпалителни свойства със себе си, но действа по различен начин. Той предпазва главно от окислението на мастни киселини. Когато в тялото има понижени нива на окислени мастни киселини, то изпраща много по-малко про-възпалителни сигнални молекули, като по този начин се постига по-конролиран имунен отговор.

Важно е да се отбележи, че при варенето на лука, квертицинът не се разпада от температурата. Той само бива пренесен от лука към бульона, който се получава при варене.

Макар да не е толкова потентен, колкото алилсулфида на чесъна, квертицинът е силен антибактериален агент. Няколко изследвания сочат, че той потиска Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus – бактерии, въвлечени в образуването на кареиси. Той е силен и срещу Porphyromonas gingivalis и Prevotella intermedia – бактерии причинители на гингивит. 

Ежедневния му прием се препоръчва за астматици, понеже квертицинът е наскоро открит силен бланходилатор – съединение, което разширява бронхите и улеснява притока на въздух към белите дробове. Той потиска и освобождането на хистамин и други телесни съединения, които водят до алергични реакции.

Квертицинът контролира и нивата на серумен имуноглобулин Е, които са завишени при страдащи от екзема; понижава отделянето на хистамини и облекчава симптомите на полиноза; забавя изхвърлянето на неабсорбиран витамин В3.

Консумацията му обаче трябва да е съобразена с приема на антибиотици, понеже в комбинация с някои от тях, може да се отключат някои странични ефекти на медикаментите. 

Най-опасната комбинация е с антбиотик на базата на флуороквинолони като „Квинолон”, при който допълнителния прием на серни съединения и квертицин от лука, може да доведе до подуване на черния дроб, съпроводено с болки и възможни поражения по хепатоцитите му, пишат от puls.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност