Close search

Лясковчани отдадоха почит на градинарите гурбетчии

Лясковчани отдадоха почит на градинарите гурбетчии Лясковчани отдадоха почит на градинарите гурбетчии Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Вторият карвинг-фестивал на гурбетчийското градинарство беше тържествено открит в петък вечер от кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Десетдневната проява е единствената по рода си у нас, съчетаваща десетки събития, посветени на традициите, зеленчукопроизводството, народното и самодейно творчество, младежката активност и карвинг изкуството. 

„Това е празник, който най-ясно подчертава, че Лясковец винаги е бил град със славно минало, на достойни и работливи хора, прославили региона и страната си“, каза д-р Гецова. 
Тя обяви общината за кралство на зеленчуците и посочи, че славните градинари са дали своя голям принос за развитието на земеделието в Европа. Освен това, тези трудолюбиви българи, завръщайки се от гурбет са ставали местни меценати – подпомагали са съгражданите си, читалищата и са финансирали възстановяването на сгради и църкви. 

„Затова ние сме горди потомци на хората, които първи са проправили пътя на българина към европейския свят, чрез популяризиране на градинарството и карвинг-фестивалът ще превърнем в емблема на нашия регион“, подчерта кметът и добави, че възраждат културата на региона, благодарение на спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“. 
На голямата сцена тази вечер се представиха десетки малчугани, които поднесоха народни и детски песни на тема плодове и зеленчуци. Затова възпитаниците на детските градини в града бяха облечени в шарени носии и тематични костюми.

Миналата есен се проведе първото издание на карвинг-феста „Лясковец – пъстра столица на гурбетчийското градинарство“, което предизвика голям интерес и даде заявка реализирането на още повече иновативни прояви, които ще присъстват този път. 

Регионът се разгръща към традициите и чрез възстановеното в реални размери градинарско колело за напояване, което позиционирано в единствения на Балканите Музей на гурбетчийското градинарство. 
През следващите девет дни от събитието ще има състезания за кулинария, надпявания, концерти на групите „Оратница“ и „Блус трафик“, младежко парти, „Крал и кралица“ и др. Предвидени са театрални постановки, а болт в програмата е участието на Националната карвинг асоциация. Майсторите идват специално за да покажат изящни произведения на изкуството, „родени“ от тиква, ряпа, краставица, цвекло и други. 

Във вторият фестивален ден (18 Май ) е предвидено демонстративно приготвяне на най-оригинална домашна лютеница и конкуренция между традиционни рецепти. „Питам те дъще, сещай се снахо“ пък е името на кулинарно състезание между поколенията. За 19 ч. е предвидено вечерно представяне на „Торба с хитрости“ на театър при читалище „Земеделец 1899“ в съсеното село Козаревец. Вечерта пък на сцената в Лясковец ще започне вечерно парти с игри, в които хора от публиката ще се пробват да редят салати, да отговарят на въпроси за за зарзавата и да познават семенца на зеленчуци.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност