Close search

Лятото крие своите опасности

Лятото крие своите опасности Предпазването не е каприз, а въпрос на здраве Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Очите

Излезете ли навън, задължително се движете със слънчеви очила. Навсякъде през лятото слънцето е интензивно – високо в планината, при воден спорт, на улицата. Тези очила, които са снабдени с филтър за ултравиолетови лъчи, надеждно блокират всяко краткотрайно ултравиолетово лъчение.

Затова са ефикасно средство за предотвратяване на увреждания на роговицата, лещата и ретината на окото, предпазва от действията на светлината и лъчите. Не се ли снабди с подходящи слънчеви очила, човек би понесъл съществени термични и фотохимически увреждания на очите. Въздействието на индустриалните процеси допълнително натоварват въздействието на слънцето върху очите. По уличите и между фасадите на къщи и блокове има по-висока светлинна плътност, отколкото на една слънчева поляна например, където тя се повече се разсейва. Най-качествени са тези произведени от висококачествено, шлифовано, минерализирано или пластмасово стъкло и снабдени със съответен филтър за улавяне на ултравиолетовите лъчи.И като че на последно място стои формата и дизайна на самите очила и как те пасват на лицето и особеностите му.
Въпросът за цвета на стъклата зависи от целта на приложението им: на море или заснежени планини се препоръчват равно оцветени стъкла, които намаляват от 50 до 75 процента действието на светлината. Нюансираните стъкла – по-светли в долната и по-тъмни в горната си част, не абсорбират еднакво и в достатъчна степен силно рефлектиращата във водата или снега светлина. подходящи са за защита в умерени зони и най-вече при карането на автомобил. Освен личните предпочитания към формата, стъклата и рамките трябва да са приспособени към конфигурацията на лицето, за да могат ефикасно да предпазват очите от слънчевите лъчи, рефлектиращи отстрани, отгоре, отдолу. Така че, не излизайте навън без очила, но внимателно ги подбирайте!

Слънчев херпес

Този проблем съвсем не е за подценяване! Лятото напоследък става все по-жарко, слънцето все по-безмилостно. Интензивното ултравиолетово лъчение въздейства на имунните съпротивителни сили, а когато те отслабнат, вирусът може да се появи. Херпес симплекс не е опасен и не води до други заболявания. Но мехурчетата по устните страшно много болят и могат да загноят. За да го предотвратите, първо засилете имунната си система. Всеки ден доставяйте ензими на организма си. Те убиват херпеса. Изяжте по няколко плода на ден и чиния салата. През деня вземайте сменящи топло-студени душове, които ще стимулират имунните съпротивителни сили. Устните директно са изложени на слънчевите лъчи, затова редовно ги мажете с крем. Ако вече са се появили мехурчетата, намажете ги с паста за зъби. Тя изсушава възпаленото място. Препоръчват се препарати, правещи кожата по-устойчива на инфекции, съдържащи повече Витамин С. лекарствата, предписани от лекаря могат да засилят имунната система и са на билкова основа, цветен прашец и бъз. Има и хомеопатични средства, предназначени за укрепване на организма срещу херпес симплекс.
Време за къпане

Излегнали се на морския бряг, жегата ни кара да търсим по-често водата. Но, охлаждайте постепенно тялото си. не се бухвайте изведнъж в студената вода, а навлизайте бавно в нея, за да пренастроите кръвообращението си към променената ситуация. От внезапното изстудяване буквално замразяват функцията на мозъка и мускулатурата. Капилярите се стесняват и притокът на кръв силно намалява. Може да се стигне дори до спиране на дишането и сърдечната дейност.
Когато сте се нахранили с обилна и твърда храна, не влизайте веднага след това във водата. Стомахът ви би се разбунтувал, смущавате храносмилателната му дейност. Бихте могли да предизвикате прилошаване, повръщане, даже задавяне. Дробовете се пълнят с вода, дишането се разстройва. Мозъкът не се кръвоснабдява добре. Липсва необходимата мускулна енергия. Така че и даже добрите плувци могат да имат проблем, докато се върнат на брега, ако са влезли добре нахранени и са се отдалечили доста от брега.

Алкохол на плажа

Влизането във вода въобще не понася алкохолно съдържание в тялото. Дори и при поети малки количества алкохолът въздейства заблуждаващо. Кара човека да надцени собствените си сили, докато в същото време те спадат под нормалното равнище. Влязъл във водата пийнал човек, вижда опасностите "размазани", защото алкохолът разширява периферните съдове, забавят се телесните функции. С повишаване концентрацията на алкохол нараства опасността от преохлаждане, водещо дори до смърт вследствие на удавяне, или заради спиране на сърцето.

Скокове във вода

Колкото и да се изкушавате да скочите в дълбокото с главата напред, не го правете! Първата опасност са непознатите води в езера, водоеми, дори от високи скали в морето. Не познавате дълбочината и какъв остър релеф ви чака на дъното. Наоколо плуват всякакви кутии, предмети от всякакъв материал, дървета, стъкла, с които можете да се срещнете при скока. Опасен е дори досегът с пясъчно дъно, ако ударите там силно главата си – рискувате счупване на гръбначни прешлени. За децата е особено опасно да скачат от високи места във водата – от мостове или прагове. Ударът по корем или по гръб от височина 10-15 метра с водната повърхност, може да разреже кожата като с нож, а водата в този случай действа като бетон. Вътрешните органи могат да не понесат това, а резултатът – скъсване на тъкани, вътрешни кръвоизливи, опасни за живота, ако не дойде спешно медицинска помощ. Под мостовете не рядко във водата са закотвени стоманени и бетонни стълбове, които увеличават опасността от нараняване.

Тихо море

И най-смелите и опитни плувци могат да преживеят неприятни изненади в открито море. Гладко и спокойно, на 500 м навътре нещата се променят, температурата е много по-ниска, отколкото в близост до брега. Съветът е да не плувате никога сами навътре на 500 метра, а задължително по двама или повече.

Дрямката на дюшека

отпуснати сред водата, е примамлива, но много опасна. Неподвижно отпуснати, течението може да ви отнесе много навътре и да не можете да се справите с достигането на брега. Пробуждането може да се окаже твърде горчиво и... фатално.

Източник: club50plus.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност