Close search

Войната на пържените картофки

Войната на пържените картофки "Макдоналдс" открива най-големия си ресторант за игрите в Лондон и получи монопол да продава пържени картофки в олимпийските обекти, а британските "чипс" може да се опитат само в комбинация с риба. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

"Макдоналдс" открива най-големия си ресторант за игрите в Лондон и получи монопол да продава пържени картофки в олимпийските обекти, а британските "чипс" може да се опитат само в комбинация с риба.

"Фиш енд чипс" - панирана риба с пържени картофи - е едно от емблематичните блюда в британската кухня, което се предлага навсякъде. На Острова дори се шегуват, че това е единственият им кулинарен специалитет.

Дали обаче гостите на олимпийските игри ще имат възможност да го опитат?

Американската верига за бързо хранене "Макдоналдс", която е сред основните спонсори на игрите от 1976 г., има изключителното право да продава пържени картофки на 40-те олимпийските обекта.

Маркови храни и напитки имат право да продават само "Макдоналдс", "Кока-кола", "Кадбъри" и "Хайнекен"

Ако предпочитате алтернативен вариант, може да го потърсите при някой от стотиците оторизирани търговци на храни и напитки, но само в традиционната комбинация с риба.

Разликата - британските картофки (които се наричат chips, но нямат нищо общо с нарязания на филийки картофен чипс, т.нар. crisps) са също на пръчици, но с дебелина поне 1 см. Хрупкавостта им се постига с предварително бланширане.

Всъщност родината на пържените картофки е Белгия, в чиято столица Брюксел са провъзгласили 2012-а за година на кулинарията. Американците обаче, твърде несправедливо, ги определят като "френски" (French fries).

За разлика от картофките по US веригите за бързо хранене, европейската им версия - като в порцията "фиш енд чипс" - е по-дебела, а оттам и по-диетична, тъй като на пържене е подложена по-малка площ, обясняват специалисти

Междувременно "Макдоналдс" отваря в Лондон най-големия си ресторант за бързо хранене, разположен в центъра на Олимпийското село.

Двуетажната сграда до Олимпийския стадион е по-голяма дори от най-големия "Макдоналдс" в света до момента - в Москва.

Капацитетът й - с 20 каси, 500 служители и 1500 места - е да обслужва до 1200 клиенти на час. От втория етаж, който разполага с тераса със 150 места, пък се разкрива една от най-добрите гледки към Олимпийския парк.

Руската столица обаче ще си върне титлата на 9 септември, когато лондонският гигант бъде демонтиран след финала на Параолимпийските игри.

Олимпийското село ще има общо четири ресторанта на "Макдоналдс", един от които запазен за спортисти и официални лица, а друг - за пресцентъра.

Според предварителни изчисления едно от всеки 10 блюда, изядени по време на игрите, ще е от американската верига.

Еколози обаче разкритикуваха сътрудничеството на МОК с компании, произвеждащи "джънк фуд" (букв. "храни боклуци"), тъй като противоречи на стремежа към по-здравословен начин на живот при подрастващите - и на олимпийския идеал за спортистите.

Най-големият ресторант на "Макдоналдс" ще отвори врати край Олимпийския стадион на 28 юли, ден след откриването на игрите.

Източник и снимка: bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност