Close search

Вкусна година в Брюксел

Вкусна година в Брюксел Белгийската столица не е само шоколад, бира и вафли - и през цялата 2012-а е център на кулинарния фестивал Brusselicious. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Белгийската столица не е само шоколад, бира и вафли - и през цялата 2012-а е център на кулинарния фестивал Brusselicious.

В Брюксел 2012-а минава под знака на кулинарните инициативи, обединени под мотото Brusselicious. 

Белгийската столица, която е и център на обединена Европа, е известна и като туристическа дестинация за гастрономите. Сред символите на града (а и на страната изобщо), удостоени дори със собствени музеи, са шоколадът и бирата. 

Но белгийско пиво и пралини, както и брюкселско зеле, могат да се намерят и у нас - както и прочутите гофрети, чийто аромат ни преследва по някои централни софийски улици. 

Но кои са останалите? В YouTube канала на "Брюселишъс" са качени едноминутни клипчета, представящи емблематични местни храни, например морските дарове, особено миди, и пържените картофи, които са другите кулинарни звезди, използвани за привличане на туристи. 

Брюкселските картофки нямат равни на себе си, защото са двойно пържени, за да придобият хрупкава коричка, обяснява този рекламен клип. 

Другата особеност е, че се продават в павилиони на открито, т.нар. friteries (или fritkots), в хартиени фунии, а в сайта на Brusselicious е описан (с карта) и Топ 10 на местата в Брюксел, където ги предлагат. 

Пак там може да се открие и списък с разнообразните прояви през кулинарната година - като филмови прожекции, изложби, дегустации, тематични вечери и фестивали. 

Сред атракциите са също пътуващият ресторант в трамвай (Tram Experience), който прави двучасова обиколка от площада край Съдебната палата, и друг - на платформа, висяща от кран край някои местни забележителности. 

Това е т.нар. Dinner in the Sky (Вечеря в небето), който е белгийска идея, внедрена и в други световни градове и позната дори у нас. 

Източник: http://bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност