Close search

Маскират Е-тата в храните

Маскират Е-тата в храните Маскират Е-тата в храните Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Производителите на храни започнаха да крият Е-тата в храните. Вместо да посочват консервантите и подобрителите с буквата Е и съответния номер, те изписват цялото име на съответното химично съединение. Това разказаха за "Стандарт" от голяма търговска верига, която има магазини в много градове на страната.

Хората се научиха да четат Е-тата на опаковките и избягват храни със съдържание на такива вещества. Затова производителите се опитват да ги заблудят, при това съвсем законно, коментират от веригата. Никой не може да санкционира производителя, че вместо да изписва краткото, изписва пълното име на съответния химически продукт, който се влага в храната.

Например, заместителят на солта Е621 се изписва като моносодиум глутамат. Консервантът е вреден за хора с астма, макар да се среща в доста продукти, основно сосове и замразени храни. Освен за съдържанието на храните, хората трябва да внимават и за начина, по който са обозначени цените в магазините.

Търговците често посочват само цена за килограм от пържолите или кашкавала, а не и на конкретната опаковка. Това показа съвместна проверка на Комисията за защита на потребителите и "Стандарт" в голям столичен магазин. Проверката е част от кампанията на вестника "Коледата безопасна", чиято цел е да предпази потребителите от некачествени и опасни стоки.

Оказа се, че в магазина има и продукти, върху които не е посочен производителят, а само страната, откъдето е внесено съответното изделие. От КЗП призовават всички потребители да четат внимателно етикетите на стоките, които купуват, и да избират само проверени търговци, за да избегнат евентуални проблеми. Всеки потребител, който се почувства излъган, може да подаде сигнал дори и през почивните дни на телефон 070011122 или на сайта www.kzp.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност