Close search

Могат ли витамините да ни "извадят" от депресия

Могат ли витамините да ни "извадят" от депресия Могат ли витамините да ни "извадят" от депресия? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаят, че витамините са изключително важни за много и най-разнообразни процеси, протичащи в тялото ни. Но наистина ли те могат да влияят и на настроението ни? 

Оказва се, че да. Приемът на витамини и по-специално витамин В12 помага за намаляване на чувството на безпокойство и депресия и ни помага да се справим с предизвикателствата, породени от смяната във времето – като например пролетната умора.

Известно е, че огромна част от витамините можем да набавим с храната си. Но в понякога по различни причини това е трудно – какъвто е случаят с витамин В12. Поради това експерти и лекари препоръчват да го приемаме под формата на хранителна добавка.

Причината смяната на сезоните да влияе на настроението ни не се крие само в ума ни. Истината че на границата между сезоните настъпват промени и в мозъка и нервната ни система, което се отразява и на настроението ни – поради тази причина придържането към здравословна диета и приемът на правилни хранителни добавки може да ни накара да се усмихваме по-често – дори навън да е облачно и дъждовно.

Нуждаем се от витамин В12, тъй като той е съществен за производството на миелин – мастната обвивка, която изолира нервните влакна и по този начин осигурява правилното движение на електрическите импулси в тялото. Основно витамин В12 можем да си набавим от месо, яйца, млечни продукти и алое вера. 

Въпросът обаче е, че за да усвоим този витамин е необходимо в стомаха ни да има достатъчно киселина, която разруши връзките в храната. С напредването на възрастта обаче производството на стомашни киселини намалява и затова експерти от Националния институт по медицина в САЩ препоръчват всички хора над 50 години да приемат витамин В12 като хранителна добавка.

Ето и няколко други витамина от групата В, които могат да помогнат за по-доброто ви настроение:

Биотин – известен още като витамин В7 или Н, подпомага превръщането на захарите в тялото в енергия и спомага за правилната функция на нервните клетки. Приемът му облекчава симптомите, свързани със смяната на сезоните, и влияе положително на депресията.

Ниацин – наричан още витамин В3, доказано подпомага функцията на мозъка и подобрява паметта. Съдържа се в млякото, яйцата, боба, месото и рибата.

Тиамин – или още В1 се използва при изграждането на червените кръвни телца. Той също влияе добре на настроението и облекчава симптомите на депресия.

Автор: Георги Руменовdoctiming.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност