Close search

Витамини срещу нисък имунитет

Витамини срещу нисък имунитет Витамини срещу нисък имунитет Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Най-бързо на недостига на витамини реагира имунитетът ни. 

С кои витамини може да го подсилим, съветват колегите от health.bg.

На първо място това е витамин С. 

Именно за него трябва да се сетим, когато говорим за простуда и профилактика. Витамин С е едно от най-полезните и необходими вещества, затова трябва да го приемаме всеки ден, защото той не се синтезира от организма и не се натрупва. 

Витамин С е мощен антиоксидант, който участва в обменните процеси и окислителните реакции на организма, подобрява имунитета и самочувствието. Ако непрекъснато ви е студено, често настивате и трудно заспивате, значи се нуждаете от витамин С. 

Трябва да знаете, че при повишена температура, която съпровожда всяка настинка, този витамин бързо се разрушава, затова се погрижете винаги да го имате в наличност.

Не по-малко важен е витамин А. 

Той участва в окислително-възстановителните процеси, регулира синтеза на белтъчините, помага за нормалната обмяна на веществата, на функцията на клетъчната мембрана, играе важна роля във формирането на костите и зъбите, забавя процеса на стареене. 

Отдавна е известно благотворното влияние на този витамин върху зрението. 

Приемът на витамин А повишава бариерната функция на лигавицата, защитава от простуди, грип и инфекции на дихателните пътища и храносмилателния тракт, поддържа и възстановява епителната тъкан. Дефицита на витамин А най-лесно ще установим по кожата на ръцете и лицето, която започва да се бели.

Смята се, че най-силният природен антиоксидант е витамин Е. 

Той поддържа имунитета, участва в синтеза на хормоните, защитава клетките от увреждане, забавя развитието на свободните радикали, а оттам и на раковите клетки. 

Витамин Е обезпечава устойчивостта на еритроцитите към въздействието на вирусите и бактериите, подобрява снабдяването на клетките с кислород, помага да се справим с умственото натоварване, предпазва ни от нервен срив и противодейства на стреса. 

Този витамин не може да се натрупва в организма, затова трябва да се приема всекидневно.

Витамините С, А и Е са антиоксидантното трио, което според инфекционистите и имунолозите е особено необходимо през есенно-зимния период. Естествено, не бива да забравяме и другите витамини, както и макро- и микроелементите.

Истински помощник на имунитета са витамините от групата В. 

Те отговарят за паметта, добрия сън и бодростта. Без тях е невъзможно формирането на защитни кръвни телца, което означава, че и съпротивителните сили на нашия организъм ще се понижат. 

При дефицит на витамините от тази група страда нервната ни система, хората стават раздразнителни и сънят им се нарушава.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност