Close search

Най-добрите храни за ускоряване на метаболизма

Най-добрите храни за ускоряване на метаболизма Най-добрите храни за ускоряване на метаболизма Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Познаването на метаболизма на вашето тяло е ключът към доброто здраве. “Метаболизъм е процесът на превръщането на храната в енергия за тялото”, казва Хедър Бауер, основател на сайта bestowed.com, където хората могат да получават съвети за здравословно хранене. 

“Метаболизмът е пряко свързан с качването и свалянето на килограми, а оттам и с цялостното здравословно състояние на човек.” 

Някои хора просто се раждат с добър метаболизъм, което означава, че дори и когато не правят нищо, те изгарят повече калории, отколкото други хора, които не са чак такива късметлии. Това обаче не може да трае вечно. Способността на човек да може да яде парче мазна пица, след което да пропуска фитнеса и да не качва килограми, намалява много бързо, пишат колегите от profit.bg.

С възрастта метаболизмът естествено се забавя. След като човек навърши 20 г., метаболизмът може да се забавя драстично с всяко десетилетие. “Това се дължи на факта, че с напредването на годините човек губи чиста мускулна маса и трупа мазнини,” казва Бауер. “Чистата мускулна маса е метаболично по-активна от мастната тъкан, така че когато човек губи мускулна маса, метаболизмът му естествено се забавя.” 

Въпреки че човек може да не възстанови метаболизма си до нивата, на които е бил, той може да го ускори, като спортува и изгражда чиста мускулна маса, която използва повече енергия, отколкото мазнините, просто за да съществува. Другият фактор за промяна на метаболизма е храната. 

Вижте няколко храни за ускоряване на метаболизма, които могат да бъдат включени в ежедневния режим:

Протеин 

Има си причина протеинът да е в основата на бодибилдинга – протеинът помага за запазването и изграждането на мускулна маса, която е ключов фактор за здравословния метаболизъм. 

“Протеинът се усвоява по-трудно от организма от въглехидратите и мазнините и затова тялото използва повече енергия за него,” казва Бауер. 

“Протеинът също така се смила по-бавно, затова човек се чувства сит по-дълго време.” Основните източници на протеин са рибата, пилешкото месо, пуешкото месо, яйцата и крехкото месо. 

Фибри 

“Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които използват енергия и могат да ускоряват метаболизма,” казва Бауер. 

Най-голяма доза фибри човек може да получи от пълнозърнестите храни като киноа и пшеничен зародиш, дребни безкостилкови плодове и зеленчуци, особено моркови и зелени храни.

Термогенни храни

Храните, които ви затоплят, могат да ускоряват и метаболизма. В случая става въпрос за кофеин, люти чушки (които съдържат уникална съставка наречена капсаицин) и някои видове чай — зелен чай, бял чай, черен китайски чай. 

Проучвания показват, че този тип храни и напитки могат да увеличават изразходваните от вас калории с 4-5% само от едно хранене. 

Канела 

“Канелата влияе на метаболизма като помага за намаляването на захарта в кръвта чрез усвояването на глюкозата от клетките, която в последствие се използва за освобождаване на енергия, така че по-малка част от нея се натрупва като мазнина. Колкото по-малко мазнини има човек толкова по-добър е метаболизма му,” обяснява Бауер. 

Трябва обаче да се следи по колко канела се приема дневно, защото според някои проучвания тя може да е токсична в големи количества. Една чаена лъжичка на ден или по-малко е безопасно количество. 

Кокосово масло 

Бауер отбелязва, че кокосовото масло се смята, че понижава количество мазнини, които се натрупват в мастните клетки, тъй като молекулите му отиват директно в черния дроб, където се разграждат като въглехидрати, вместо като мазнини. 

Бауер също така посочва, че все още няма единодушни заключения от проучванията, свързани с кокосовото масло и ефектите от него върху метаболизма, така че информацията за този продукт трябва да се приема с известни резерви, поне засега.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност