Нискокалорично хранене - отрицателно за здравето?
Вероятно малцина са се замисляли от какво се произвеждат маргарина или майонезата с ниска калоричност.
Защото днес е много модно да се употребяват нискокалорични, обезмаслени и предимно растителни продукти.
Ако е напитка, се купува тази, която е обозначена с “light”, ако е кисело мляко - с 0% масленост, ако е майонеза - с “лека”. Ако класическата майонеза се произвежда от растителни мазнини, яйчен жълтък, горчица и оцет, как ли може да се получи “леката”?
Ако прочетете внимателно написаното върху опаковката става ясно, че тази “лекота” се постига за сметка на емулгаторите, стабилизаторите и другите изкуствени продукти, които присъстват вместо калориите, които се опитваме да избегнем.
Все по-широко разпространени са и соевите продукти. В магазините се предлагат соев шоколад, соева майонеза, соево месо и сирене. Хората купуват продуктите и не се замислят, че соята, която се използва за тяхното производство е почти сигурно генно модифицирана.
Изследванията в тази област продължават, въпреки че специалистите ни успокояват, че генномодифицираните продукти не оказват вреда на здравето на човека. И все пак, “робувайки” на леката и полезна храна, добре е да сме наясно дали това нискокалорично хранене няма да се отрази отрицателно на здравето ни.
Източник: hrani.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook