Close search

Няколко храни, които подобряват работата на сърцето

Няколко храни, които подобряват работата на сърцето Няколко храни, които подобряват работата на сърцето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сърцето представлява кух мускулест орган с възрастови, полови и индивидуални характеристики, който играе ролята на помпа в сърдечно-съдовата система и по този начин поддържа кръвообращението.

Всички знаем колко важно е здравето на сърцето. В тази статия ще опишем набор от храни, които ще помогнат за запазване на здравето и нормалната работа на този жизнено важен за нас орган.

Пресни билки
Пресните билки са продукти, които могат да помогнат много на едно сърце. Пресните билки могат да заменят продукти като сол, захар и транс мазнини. Пресните билки в комбинация с ядки и плодове могат да формират глобален подход към едно здраво сърце. В Здравница са поместени множество статии как билките могат да ни избавят от заболявания свързани със сърцето: инсулти, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и др.

Черен боб
Лекият и нежен черен боб съдържа изключително важни за сърцето вещества като фолиева киселина, антиоксиданти, магнезий, фибри. Тези вещества помагат на организма да контролира нивата на холестерола и кръвната захар. Трябва да се внимава с консумацията на консервиран боб. След изваждането от консервата задължително изплакнете съдържанието, за да премахнете излишните количества натрий.

Сьомга
Сьомгата е една от най-полезните за сърцето храни. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от ритъмни нарушения и да нормализират кръвното налягане. Сьомгата също така намалява триглицеридите в кръвта и успокоява възпаленията. Специалистите препоръчват да консумирате сьомга или други мазни риби поне два пъти седмично.

Риба тон
Рибата тон е друг добър източник на омега-3 масни киселини. Предимството на тази риба е, че може да се намери на по-ниска цена в сравнение със сьомгата. Други добри заместители на сьомгата са риби като скумрия, херинга, езерна пъстърва.

Зехтин
Този продукт е особено богат източник на полифеноли, антиоксиданети и на мононаситени мазнини. Зехтинът е отличен инструмент за борба с високите нива на холестерола. Полифенолите защитават кръвоносните съдове. Зехтинът може да се използва в готвенето, за направа на салата или хляб.

Орехи
Една малка шепа орехи на ден може да намали холестерола и възпалението в артериите на сърцето. Орехите са богати и на омега-3 масни киселини, мононенаситени мазнини и фибри. Ползите от орехите ще усетите по-силно особено когато замените с тях продукти като чипсове и бисквити. Като допълнение на това трябва да знаете, че шепа орехи съдържа само 300 калории.

Олющени соеви ядки
Тези продукти най-често може да срещнете в японските ресотранти, предлагани под формата на мезе. Соевите ядки са пълни със соев протеин, който може да намали нивата на триглицеридите в кръвта. Половин чаша соеви ядки на ден също така имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол.

Тофу
Соевият протеин е основна съставка в тофуто. Този продукт е богат на минерали, фибри и полиненаситени мазнини, чрез които ще избегнете запушването на артерийте. Тофу може да консумирате чрез добавяне в различни ястия, мариновано или под форма, която ви допада.

Сладки картофи
Сладките картофи са здравословният заместител на белите картофи и се препоръчват на хора, страдащи от диабет. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и няма да доведат до бърз скок на нивата на кръвната захар. Освен това тези продукти са богати на витамин А, ликопен и фибри.

Сушени сини сливи
Сушените сини сливи са известни с техния слабителен ефект, но освен това те са добър източник на влакна и желязо. Тяхната редовната употреба намалява нивото на холестерол и намалява вероятността от възникването на рак на дебелото черво. Ако не обичате сушени сливи, яжте ги пресни - те са богати на влакна и бетакаротин или във вид на компот и нектари. Минималната порция е 2 сливи или 5 парченца сушени сливи.

Портокали
Този сладък и сочен плод съдържа пектин, които се бори с лошия холестерол. Също така в портокала се съдържа и калий, които помага за контрола на кръвното налягане. Консумацията на портокали може да подобри функциите на кръвоносните съдове.

Моркови
Консумацията на този вкусен и хрупкав зеленчук ще помогне да нормализирате нивата на кръвната захар. Морковите помагат и за борбата с лошия холестерол благодарение на съдържащите се разтоврими фибри.

Зелени зеленчуци
Зелените, листни зеленчуци са богати на калий, магнезий и минерали, които помагат за нормализиране на кръвното налягане. Освен това в тези зеленчуци се съдържат фибри, витамин А, антиоксиданти, лутеин и зеаксатин. Тези съставки са от основно значение на едно здраво и добре работещо сърце.

Ленено семе
Тези семена с цвят на мед съдържат три основни елемента, които са от изключително важно значение за сърцето – фибри, фитохимикали, омега-3 мастни киселини. Лененото семе е един от най-добрите природни източници на тези киселини. Може да консумирате лененото семе директно в комбинация с кисело мляко, като добавка към ястия и тестени изделия и др.

Череши
Черешите са добър източник на антоцианини – антиоксидант, който защитава кръвоносните съдове. Консумацията на череши, без значение под каква форма, защитават сърцето и нормализират неговата работа. Освен това в черешите се съдържат и множество витамини, което прави тези плодове полезни за цялостното здраве на организма.

Източник: zdravnitza.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност