Close search

Няколко любопитни факта за пържените картофки

Няколко любопитни факта за пържените картофки Любими на малки и големи, пържените картофки са една от най-консумираната храна в света Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Любими на малки и големи, пържените картофки са една от най-консумираната храна в света.

Годишно хората от цял свят консумират близо 2 млн. тона от тях.

Въпреки че пържени картофи се консумират по целия свят, всяка култура има своя предпочитана подправка, която добавя към тях.

Американците ги потапят в кетчуп, британците ги предпочитат на чипс със сол и оцет, майонезата е популярен кулинарен съпровод на картофките в Белгия, а във Виетнам те се поднасят с масло и захар.

Без значение къде живеете, и вие най-вероятно обичате картофки. Но знаете ли кой ги е измислил?

Сигурно сте чували да наричат пържените картофки "френски" – френч фрайд? Само че белгийците твърдят, че те първи в света са пържили тънки картофени лентички, което пък предизвиква постоянни спорове с французите,защото те претендират за „бащинството“.

Французите определено са известни със своите експерименти в кухнята и не малко неща са тръгнали от тях. Но легендата, която разказват белгийците в своя защита, гласи, че става въпрос за недоразумение.

Когато американски и английски войници идват на територията на днешна Белгия по време на Първата световна война и за пръв път опитват местните пържени картофки, те започват да ги наричат "френски", защото местните, които им ги приготвят, говорят френски. 

Според друга версия на староанглийски глаголът "french" означава "режа на парчета", т.е. думата трябва да описва начина, по който са нарязани картофките – на пръчици, а не на шайби. А белгийският историк Жо Жерард дори твърди, че пържените картофки на пръчици се правят в крайречните градове като Намюр още в средата на 17 в. Там местните хора по принцип ловят риба и я пържат, но когато реката замръзне, заместват рибата с картофи, рязани като рибки – на продълговати парчета.

Във Франция пък обясняват, че белгийските пържени картофки са с дебелината на пръст, докато френските са два пъти по-тънки.

Някои твърдят, че вкусното ястие всъщност е пренесено в Испания по древна рецепта от Колумбия.

Днес изразът French fries е популярен по-скоро в Америка. Англичаните са най-педантични в поставянето на разликата – те казват fries на тънките пържени картофки (по френски) и chips на по-дебелите (по белгийски).

Класическите пържени картофки са твърде далеч от диетична храна - пържат се на два пъти. Първо се слагат на огъня за малко, после оставят се да се охладят (или се замразяват за по-късно) и след това се пържат отново. Така се сдобиват с мека сърцевина и хрупкава коричка.

В Белгия можете да си купите пържените картофки от специални малки заведения или фургони за бързо хранене (friterie, fretkot, friture), които са специализирани в приготвянето им, а обикновено предлагат и сандвичи. 

Никой не твърди, че пържените картофки, попили толкова много олио, са здравословни. Но със сигурност са вкусни, пише още profit.bg.

А знаете ли, че около седем на сто от картофите, произведени в САЩ, в крайна сметка се реализират в заведенията на McDonald’s. Веригата продават повече от ⅓ от всички пържени картофи, предлагани в американските ресторанти всяка година.

Най-старата рецепта за приготвяне на пържени картофки се споменава в дикенсовата "Повест за два града". Там именитият автор пише, че картофеният чипс е изпържен с няколко капки масло.

Американският президент Томас Джеферсън популяризира пържените картофки в Щатите, след като ги поднася на вечеря в Белия дом през 1802 г. Той поискал от готвачите си "картофи, пържени по френския начин".

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност