Close search

Защо печената риба е полезна за мозъка

Защо печената риба е полезна за мозъка Консумирането на печена риба веднъж седмично повишава мозъчното здраве Photo credit sticker

Консумирането на печена риба веднъж седмично повишава мозъчното здраве.

Това се отнася за всеки вид риба, установиха учени от университета в Питсбърг. 

Експертите твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно, за да засили мозъчното здраве и да предотврати деменция. 

"Изследването ни показва, че хората, които включват в диетата си печена, а не пържена, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието", обяснява един от ръководителите на изследването д-р Джеймс Бекър, професор по психология.

"Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха", допълни той. Бекър и неговите колеги анализирали данни за здравето на 260 пациенти, събрани чрез различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.

Тъй като не била открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.

"Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми", счита Бекър.

Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

Източник: dariknews.bg

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност