Close search

Няколко полезни употреби на содата

Няколко полезни употреби на содата Няколко полезни употреби на содата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Содата за хляб е не само безвредна, но много практична съставка, която можете да намерите в почти всяка кухня и която има множество употреби.

Паста за зъби
Вместо паста за зъби можете да употребявате паста от сода за хляб с малко кислородна вода 3%. Можете да включите няколко капки ментово масло, за да ароматизирате сместа. Потопете четката в нея и изтъркайте зъбите. Можете да употребявате содата вместо вода за уста, като се нажабурите с разтвор от чаена лъжичка сода в половин чашка вода.

Почистване на четките за зъби
За да почистите четките за зъби и всякакви приспособления, които употребявате за почистване на устната кухина, накиснете ги във вода, в която сте разбъркали 2 супени лъжички сода. Разтворът почиства, премахва неприятна миризма от четките и омекотява замърсяванията по тях.

Почистваща паста за замърсени ръце
Изтъркайте замърсената кожа на ръцете си с паста от сода и малко вода, за да премахнете миризмите и да избелите петната от мръсотия. Можете да комбинирате пастата с малко течен сапун.

Срещу сърбеж по кожата
Ако кожата ви сърби, например заради ухапване от насекоми, третирайте я с паста от сода и вода. Нанесете на почистена кожа пастата, изчакайте малко и измийте.

Ексфолиант
С малко паста от сода и вода можете да ексфолирате кожата на лицето и тялото си под душа. Нанесете с масаж върху влажна кожа, втрийте добре и изплакнете пастата добре. Можете да употребявате ежедневно, но трябва да изплаквате добре.

Като дезодорант
Вместо да употребявате козметика срещу изпотяване, втрийте малко сода за хляб върху кожата, за да неутрализирате неприятната миризма на пот.

Измиване на косите
Ако искате да имате здрава коса и кожа на главата, особено ако кожата ви сърби от многото химически съставки в купешката козметика, употребявайте сода, която премахва остатъците от козметиката за коса. Смесете с малко от шампоана си със сода и измийте косата, а след това изплакнете с разтвор на оцет в малко топла вода. Вижте тази рецепта тук

Почистване на четки за коса
Накиснете за няколко часа четките и гребените си в разтвор от топла вода и сода, тъй като така ще премахнете натрупаната мръсотия и мазнини. Изтъркайте с някоя стара четка за зъби и изплакнете.

Омекотяваща вана
Смесете половин чашка сода с водата във ваната си, за да почистите и омекотите кожата на тялото си.

Вана за крака
Разтворете в леген с топла вода 3 супени лъжички сода за хляб и накиснете стъпалата си. Можете да ги изтъркате с малко сода, за да ексфолирате кожата, а след това изплакнете.

Съставка за пикник
Содата е полезна съставка, ако отивате на пикник, тъй като можете да я употребявате, за да изтъркате замърсените съдове за храна, за почистване на ръце, за дезинфекция, за дезодорант, вместо паста за зъби и за гасене на огън.

Срещу пожар
С малко сода можете да изгасите малки пожари, които са предизвикани от нагрята мазнина, тъй като те не трябва да се гасят с вода. Можете да я употребявате за огън вътре в кухнята или на пикник.

Изтъркване на плодове и зеленчуци
Накиснете в съд с вода плодовете и зеленчуците, които искате да консумирате, изцедете водата и ги обработете със сода. Изтъркайте с влажна гъба и изплакнете. Можете да накиснете в разтвор с оцет, а след това да изплакнете с вода.

Абразивна съставка за кухнята и банята
Топнете влажна кърпа в малко сода и изтъркайте повърхностите в кухнята и банята, за да ги почистите. За по-добра почистваща смес комбинирайте сода за хляб със сол и течен сапун.

Измиване на тенджерите
С паста от сода и топла вода можете да изтъркате замърсените с мазнини тенджери, преди да ги измиете с веро. Накиснете ги, за да омекотите замърсяванията, изтъркайте и изплакнете.

Дезинфекцирайте кухненските гъби
Накиснете гъбата в кухнята, от която е започнала да се носи неприятна миризма, в разтвор на сода и вода, за да неутрализирате миризмите и да я дезинфекцирате.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност