Close search

„Тиква! Ботаника на чувствата”

„Тиква! Ботаника на чувствата” „Тиква! Ботаника на чувствата” Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На 12.02.2013 г. от 18 ч. в Камерната зала на Сатиричния театър „Алеко Константинов” се състоя премиерата на новия сборник от 100 къси разказа на Александър Урумов „Тиква! Ботаника на чувствата”.

Книгата, чийто редактор е Никола Кицевски, представи доц. Юрий Дачев – драматург в Малък градски театър зад канала, режисьор-постановчик на „Лалугер” и сценарист на два от най-добрите филми напоследък - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Завръщане в Ерусалим”.

Юрий Дачев блестящо определи героите на 100-те разказа: „Това са днешните силуети на малките хора, пометени от стръвните хватки за оцеляване, останали неприобщени към тях, тихи, изправени встрани от местата на битките, обречени може би да загинат, но все още достойно изправени на краката си. Търпеливи хора, обрулени от едно нетърпящо ги време”.

Късият разказ е сред най-трудните белетристични жанрове. Александър Урумов обаче е уловил абсурдния дух на нашето време и късите му истории разсмиват и просълзяват едновременно. Те действат като късо еспресо, което кара сърцето да бие и кръвта да пулсира. Книгата е вълшебен „концентрат” от пъстроцветни емоции и вълнуващи истории. За всяко чувство или състояние авторът е намерил аналог в растителния свят, за него надеждата е кокиче, властта е канабис, а любовта – бял трън от семейство Сложноцветни. Всяко растение от човешката ботаника на чувствата намира в тази книга своя дом.

Ако искате да нaмерите себе си, прочетете тази книга!

"Късият разказ е пряка, но за сметка на това тясна и стръмна пътека към сърцето на читателя. Решиш ли да тръгнеш по нея, трябва да си упорит и безкомпромисен. И да си сигурен, че Бог ти е на помощ! А дали си успял – се разбира по-късно…" - заяви Александър Урумов

Александър Урумов издава своята първа книга през 2002 г. – „Исус Христос – власт и политика”, в която разглежда Исус като политически фактор в древна Юдея.

През 2009 г. се появяват „Приказки в края на времето” – първият сборник с къси разкази, отличен с награда в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. Оттогава до днес авторът почти всяка година ни изненадва с ново произведение.

През 2010 г. е премиерата на моноспектакъла „Лалугер” по текст на Александър Урумов. Дебютът му като драматург е изключително успешен. Пиесата е представяна повече от 100 пъти, има няколко награди, сред които „Чудомир”, както и престижна номинация за „Аскеер” за постижения в театралното изкуство през 2011 г.

„Малкото име на дните” е вторият сборник с разкази на Александър Урумов, издаден през 2011 г. В него авторът утвърждава своя неповторим стил – непресторен, искрен, без излишни анализи, без да предлага изход от сложните житейски ситуации, в които попадат героите му. Той просто представя живота такъв, какъвто е. А той винаги е по-богат и интересен от всякаква художествена измислица.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност