Close search

Няколко причини да пиете вода в студеното време

Няколко причини да пиете вода в студеното време Няколко причини да пиете вода в студеното време Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Дори да смятате, че понеже навън не е жега, нямате нужда от много вода, за да сте хидратирани, това не е така. В жегата тялото ни се поти повече, но в студа имаме нужда от повече защита срещу вируси. Що се отнася до болести, водата може да ви помогне да укрепите имунната си система и да изчистите отровите от тялото си, за да работят системите в него по-функционално.

По-чиста и здрава кожа
Ако не пиете достатъчно вода, тялото ви няма да може да изчиства отровите от тъканите, а това може да навреди на чистотата на кожата ви. Ако имате мазна кожа вероятно ще избият пъпки, а ако имате акне, то може да се развие. Тъй като мръсотиите в тялото не могат да излязат навън с отделителната система, заради недостатъчното количество вода, те намират друга възможност, а това са порите на кожата. Затова ако пиете много вода, по всяко време на годината, ще имате по-чиста и здрава кожа, която е добре овлажнена отвътре. Дехидратираната кожа, суха или мазна, не е достатъчно защитена от студа навън.

Повече енергия
Може би не сте наясно, че доста често основната причина за умора през деня е недостатъчното пиене на вода. Ако сте от хората, които не пият достатъчно вода, а предпочитат да се наливат с кафе и газирани напитки, то вероятността да се дехидратирате е още по-сериозна, тъй като кофеиновите напитки действат диуретично на вашето тяло. Без достатъчно вода то забавя функции и изразходва повече енергия.

По-добро храносмилане
Пиенето на достатъчно вода подпомага храносмилането. Според някои диетолози студената вода топи калории, тъй като тялото трябва да отдели енергия да затопли водата. Най-добре обаче да пиете леко затоплена преварена вода, половин час преди или час след като консумирате храна, тъй като водата по време на хранене може да разреди стомашните сокове.

Стегната фигура
За да стопите излишните килца, за повече енергия и стегната фигура трябва да пиете много вода. Често тялото ни обърква жаждата с желание за храна, затова преди да хапнете нещо изпийте чаша вода, особено ако сте яли малко преди това.

Детоксикация
Водата спомага за изхвърляне на отровите от тялото, затова тя е основно средство за детоксикация. Ако не пиете достатъчно вода можете да забележите, че кожата ви е замърсена и сивкава, че нямате енергия и се уморявате лесно. Водата е особено важна в дни, в които стоите повече у дома и пренебрегвате физическите дейности.

Достатъчна хидратация
Макар че не се потите в студа така, както се потите в жегата, тялото ви губи значителна влага. В студа влагата се губи с дъха и с потта, а вместо стандартната минерална вода, можете да пиете топъл чай с мед и лимон. Не забравяйте, че трябва да поемате поне по 1.6- 2 литра вода, най-добре на малки дози, за да не се претоварва системата, като те включват водата в храната и безалкохолните напитки, без кофеиновите и газираните, които не се препоръчват.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност