Close search

Обилната закуска предпазва от болести

Обилната закуска предпазва от болести Обилната закуска предпазва от болести Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Обилната закуска може да се окаже отлично средство за предпазване от редица хронични заболявания - от диабет и болести на сърцето до високо кръвно налягане, показват резултатите от израелско изследване.

Специалисти от университета на Тел Авив са установили, че старата поговорка „Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” наистина е валидна, особено когато става въпрос за поддържането на стегната фигура и предпазването от различни болести. Хората, които хапват солидно на закуска, е по-вероятно да отслабнат и да се отърват от често срещаното в средна възраст затлъстяване в областта на талията.

Израелският екип е установил, че закуска от 700 калории понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите. Това е свързано с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Изследването, публикувано в сп. „Obesity”, показва, че правилното подбиране на времето за хранене допринася съществено за контрола на теглото и за здравословния начин на живот.

За целите на проучването авторите му са разделили 93 страдащи от затлъстяване жени на две групи, които приемали общо 1400 калории дневно в продължение на две седмици. Участничките от първата група консумирали 700 калории на закуска, 500 на обяд и 200 на вечеря, а тези от втората - 200 калории на закуска, 500 на обяд и 700 на вечеря.

В края на периода на изследването участничките от групата на „обилна закуска” били отслабнали средно с осем килограма всяка и изгубили седем сантиметра от талията в сравнение с 3,3 килограма и 3,5 сантиметра от талията в групата на „обилна вечеря”, отбелязва БТА.

В групата на „обилна закуска” било отчетено съществено понижение на инсулина, глюкозата и триглицеридите, както и значително по-ниски нива на регулиращия глада хормон грелин и съответно по-слабо желание за хранене.

Оказало се също, че при жените, които хапвали солидно на закуска, не се наблюдава обичайното за след хранене покачване на нивата на кръвната захар. Изследователите са установили също, че въпреки отслабването, в групата на „обилна вечеря” са се повишили нивата на триглицеридите - опасните мазнини в кръвта, които са свързани с втвърдяването на артериите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност