Close search

Опасните Е-та в боята за яйца

Опасните Е-та в боята за яйца Близо 99.9% от оцветителите за Великден са чиста химия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хапчета, прахчета, листчета, капсули, ампули малки и големи. Боя за яйца в разни разфасовки и в цветовете на дъгата плюс сребърно и златно за разкош. Според правилата боичките за шарене на великденския атрибут №1 трябва да са безвредни. Така пише и на опаковките. 

Боята трябва изрично да става за ядене - да е готварска. Оказва се обаче, че почти 100% от оцветителите за Великден са чиста химия. 

У нас растителна боя за яйца все още няма, освен ако "сам не си ги шариш, както прабаба ти", пише novini.bgИначе химикалите те удрят право в здравето. Независимо колко са скъпи боичките - лев, два или 10 лв., на опаковките те посреща цял списък от познатите прословути Е-та. И по 9 различни съставки с тази буква и номер отзад са изписани чинно. 

От Е 102 до Е 133 - повечето разни оцветители. „Те са позволени. По списъка на Е-добавките са разрешени за използване в Европейския съюз. Но са изкуствени, и всяка една от тези химически добавки не е здравословна за човешкия организъм", коментира специалист по храненето, пише в. "Всеки ден". 

Почти всички бои съдържат Е 102 - тартразин, Е 110 - сънсет жълто, Е 122 - кармоизин, Е 131- патент синьо, Е 133 - брилянтно синьо и др. За всички тези адитиви - прибавки, е доказано, че са вредни, а някои дори и опасни за здравето. Е 102, Е 110, Е 122 и Е 133 са забранени в някои страни, но в други, включително и у нас, продължават да са разрешени. В черния списък на Е-номерата на асоциацията „Активни потребители", изготвен като предупредителен светофар, изброените Е-та са в червено. 

За тартазина има доказателства, че провокира астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Свързва се и с развитието на тумори на щитовидната жлеза. Страничните ефекти, които предизвиква сънсет жълтото, пък са уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, особено при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса и др. 

Е 122 си е чист катран - дериват от въглища и също води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции. А точно с него се вапцат най-много яйца - червените. 

„На етикетите трябва да е отбелязано, че продуктът е сертифициран от Агенцията по безопасност храните и е разрешен за употреба. „Важно е боята да не влиза във взаимодействие със самото яйце по възможност", съветват експерти. Но и те коментират, че това няма как да се получи. Предупреждението им е поне да се внимава да не се боядисват и ядат спукани при варенето яйца.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност