Close search

Първото "бебе в епруветка" в България навърши 27

Първото "бебе в епруветка" в България навърши 27 Първото "бебе в епруветка" в България навърши 27 Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На същата дата "бащата" на инвитрото у нас отбелязва и 70-годишнината си.

От 1988 г. до днес асистираните репродуктивни техники са помогнали на много двойки да сбъднат най-съкровената си мечта - да станат родители и да чуят детски смях в дома си.
Но с какво е толкова специална 1988 г.?

Това е годината, когато на бял свят се появява първото българско бебе, родено с помощта на инвитро. "Бащата" на това мъниче е доц. Атанас Щерев.

Той и неговият екип полагат основите по прилагането на най-модерните технологии за лечение на безплодието в България не само с въвеждането на съвременни подходи и методи, но и с обучението на много лекари и биолози за прилагане на асистирани репродуктивни технологии (АРТ).

По най-нови данни през последните години между 5 и 7% от бебетата, които се раждат ежегодно у нас, са заченати след процедура по асистирана репродукция.

За великите дела е нужен добър екип

Успехът на първата инвитро процедура в България се дължи на съвместната и ползотворна работа на доц. д-р Атанас Щерев с биолозите проф. Илия Ватев и Димитър Баров, акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др.

Разбира се, както всяка нова методика, и първите инвитро опити в началото са съпроводени с много трудности и препятствия - липса на специализирани консумативи, апаратура, практически опит и пр.

Тази година празникът е двоен

Освен 27 години от раждането на първото "бебе в епруветка" в България, през 2015-а на този ден, 3 април, 70-годишнината си отбелязва бащата на инвитрото - доц. Атанас Щерев.

Следвайки своето призвание да дарява живот, през 2003-та той сбъдва мечтата си и открива собствена специализирана АГ болница. Днес Медицински комплекс "Д-р Щерев" е развит в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве и продължава да утвърждава успехите си в прилагането на асистирани репродуктивни техники.

Доц. д-р Атанас Щерев при гостуването си в предаването на БНТ "Зелената линейка". Известен още като бащата на инвитрото в България, той е носител на орден "Стара планина" - първа степен, за заслуги в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност