Close search

От хляба не се пълнее

От хляба не се пълнее Хлябът е полезен Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване.

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

Смятаният някога за здравословен хляб в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя, пише zaman.bg.

Хлябът е полезен

Шарън Натъли от австралийската Агенция по храните и храненето установи, че 43% от жените избягват хляба, а 20% изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. 

Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат. 

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят.

Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърненият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар, казва Шарън Натъли.

От хляба не се пълнее

Данни от хляба да се напълнява – няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнени храни са по-малко засегнати от напълняване. 

На пазара има много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства. За децата например са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и витамин В. Хората със сърдечносъдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнен хляб със семена.

Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина, подчертава Шарън Натъли.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност