Close search

Вино срещу остеопороза

Вино срещу остеопороза Виното може да се окаже полезно срещу остеопороза, съобщават учени Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Виното може да се окаже полезно срещу остеопороза, съобщават учени.

Ресвератролът – съединение, което се намира в тъмните сортове грозде, виното, ядките, може да повиши костната плътност при мъжете, страдащи от метаболитен синдром, сочи ново проучване. То също така цитира ресвератрола като възможно лечение за остеопороза. 

Изследователите от Университетската болница в Орхус, Дания, обясняват, че според откритията съединението стимулира образуването на костни клетки в организма

За целта на проучването се разглеждат данните на 66 души на средна възраст. Всички са диагностицирани с метаболитен синдром и взимат участие в двойно-сляпо проучване. 

След като се оценява костната плътност, както и костната формация и резорбция, на участниците биват предписани 500 мг ресвератрол, 75 мг ресвератрол или плацебо, които се приемат два пъти дневно за период от 16 седмици.

Подобни лабораторни проучвания доказват, че противовъзпалителните свойства на ресвератрола предпазват от загуба на костна плътност. 

Участниците, които приемат по 500 мг ресвератрол два пъти дневно, повишават костната минерална плътност на лумбалните прешлени с 2,6%, в сравнение с мъжете, които приемат плацебо. 

Групата приемащи най-висока доза от съединението също така повишава и костната формация с 16%. Метаболитният синдром, който често води до нискостепенно възпаление, причиняващо костна загуба, се свързва с развитието на остеопороза. 

Учените обясняват, че високият прием на ресвератрол само за два месеца води до значителни подобрения в минералната плътност на гръбнака и повишава нивата на маркера на костната формация. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, пише puls.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност