Close search

Ябълки за укрепване на организма

Ябълки за укрепване на организма Специалистите препоръчват да се консумират ябълки около час преди или след хранене Photo credit sticker

Плодовете са полезните „лекарства“ за човешкия организъм, така че колкото повече си ги похапвате в суров вид си гарантирате здраве. 

Популярността на повечето плодове, като лечебни храни се дължи на биологичната им стойност, която е много висока. Те съдържат въглехидрати, като повечето са от групата на простите. Богатото съдържание на минерали и витамини в плодовете спомага за цветущото здраве на всеки.

Независимо на каква възраст сте, консумацията на плода е „задължителна“. Хората в напреднала възраст не бива да пропускат и ден, без да са изяли поне една ябълка, защото веществата в нея спомагат за успешното регулиране на количеството на холестерина в кръвта. 

Според учени от Франция, които са направили щателни изследвания, тези ползи на ябълката се дължат на пектина, който съдържат. Той се „свързва“ с холестерола в стомаха и го изхвърля от организма.

Ябълковият пектин има силата да поеме натрупалите се в организма вредни токсини и да ги „изведе“ навън.

Почти всеки е чувал, че ябълките са нискокалорични и това е безспорен факт. Диетата с ябълки ще ви помогне при борбата със сърдечно-съдовите заболявания и цироза на черния дроб. Народната медицина препоръчва консумацията на 700 грама ябълки смесени с 300 грама извара, ако по тялото има отоци вследствие на сърдечни заболявания.

Страдащите от анемия също трябва да консумират ябълки, защото в тях се съдържа завидно количество желязо и фолиева киселина. В миналото хората са се лекували, като в голяма ябълка са забивали 15 пирона и след 24 часа са я изяждали. Така те са я „обогатявали“ още повече с желязо.

Ябълките са много полезни за сърцето, защото в тях има съдържание на флавоноиди и фенолови киселини. Те предпазват от високо кръвно налягане, а така намаляват риска от инфаркт.

Консумирането на ябълки ви гарантира добро храносмилане, защото богатото съдържание на баластните вещества, в по-голямата си част са водоразтворими. Те образуват желатиноподобни масла и действат на червата благоприятно, като правят съдържанието меко, а така то преминава по-лесно.

Калият, който се съдържа в ябълките поддържа нормалната сърдечна дейност. Спомага за извличането на излишната вода и намалява максимално отоците при сърдечна и бъбречна недостатъчност. Ябълките са подходящи за лечение на гасрит, язви и бъбречни заболявания. Те предпазват организма от образуването на камъни и пясък в бъбреците.

Външно също може да се прилага лечение с ябълки. Нарязана на ситно, ябълката се налага върху изгаряния на кожата. Тя има противовъзпалително действие и стимулира бързото зарастване на рани.

Ако холестерола в кръвта ви е висок изяждайте по 4 плода на ден, за да го намалите. За понижаването му спомага пектина, който се съдържа в ябълките.

Ябълките предпазват от рак. Флавоноидите, пектина и витамин С, от които ябълките изобилстват, предотвратяват възникването на злокачествени клетки.

Специалистите препоръчват да се консумират ябълки около час преди или след хранене. Ако нямате пресни плодове е добре всеки ден да изпивате по 250 милилитра сок от ябълки, за да си подарите цветущо здраве за цял живот, пише още bilka.info.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност