Close search

Откъде идва вкусът на кафето?

Откъде идва вкусът на кафето? Откъде идва вкусът на кафето? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Особеностите на вкуса на кафето, както и разликите между различните сортове, се определя от гъбички, развиващи се в кафените зърна, твърдят от бразилския институт по хранителни технологии (Instituto de Tecnologia de Alimentos) в доклад, изнесен пред международния конгрес на муколозите, проведен тази година в Австралия. 

По думите на Марта Таниваки, ръководител на екипа от бразилски учени, макар основната част от вкуса на кафето да се определя от свойствата на самите зърна, окончателния привкус се определя именно от гъбичките, които попадат в кафето по време на неговия растеж и се развиват там. 

А това какви именно ще са те, зависи от особеностите на мястото, където се отглежда кафето – почва, климат, влажност. 

 Като правило, твърдят бразилските учени, тези гъбички са безвредни за човешкия организъм, но има и някои, които не са безопасни и заради които зърната придобиват неприятен вкус. 

Учените продължават изследването си, защото смятат, че по-доброто изучаване на различните видове гъбички може да доведе до подобряване на вкусовите качества на кафето, както и до създаване на нови сортове чрез механизъм, напомнящ много приготвянето на различните видове сирена и вина.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност