Close search

Отровата в билките

Отровата в билките Понякога лековитите били могат да са отровни, защо и как? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Понякога лековитите били могат да са отровни, защо и как? Тайната е начина на приложение и дозата.

Някои билки са отровни, когато са пресни. Ето защо събирането им трябва да бъде изключително внимателно (най-добре с ръкавици), без да се докосвате по лицето, устните и очите, съветват от rozali.com

Понякога самото докосване на растението с кожата води до алергични реакции. Изсушаването на билките или термичната им обработка значително намаляват токсичния им ефект, но в случай на предозиране, билката може да се превърне в отрова.

Не винаги цялото растение е отровно, а само някои негови части (корени, листа, цветове, плодове). Или пък силата на токсичния му ефект зависи от това колко младо е растението и в каква фаза на развитие е (преди, по време, след цъфтеж и т.н.). 

Ето защо, както при гъбите, така и при билките, е важно да сте добре запознати, за да ги събирате.

Симптомите при отравяне с билки се изразяват в повръщане, резки стомашни болки, кожни проблеми, прилошаване, световъртеж, замаяност, болки в корема, диария, главоболие, сухота в устата, температура, ускорен пулс, сърцебиене.

При натравяне с билки, първото, което може да направите е да предизвикате повръщане. Възможно е да ви бъде назначено промиване на стомаха, клизма, приемане на медицински въглен, както и противоотрова.

Ето кои билки са и лековити, и отровни:

Бъз – отровният ефект на тази билка се дължи на консумацията на неузрели плодове.

Жълт кантарион – приемането на му в комбинация с излагане на слънце може да предизвика появата на пигментни петна и кожни възпаления.

Лудо биле – отровно е цялото растение, но най-много коренът. Причината е във високото съдържание на алкалоида атропин.

Мак – големите дози могат да предизвикат натравяне заради упойващите вещества, съдържащи се в растението.

Змийско мляко – големите дози от тази билка имат токсичен ефект.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност