Close search

Медът на родния пазар е пълен с ГМО и антибиотици

Медът на родния пазар е пълен с ГМО и антибиотици Медът на родния пазар е пълен с ГМО и антибиотици Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Генномодифицирани организми (ГМО), антибиотици и куп пестициди се съдържат в цели партиди мед на родния пазар, предупреждават пчелари.

За да избегнат измирането на медоносните насекоми от болести, част от производителите пръскат кошерите си с човешки антибиотици, което дава отражение и на крайния продукт. Така в меда попадат и се задържат синтетично създадени лекарствени молекули.

У нас обаче никой не контролира безопасността на сладкото вещество - проби се взимат единствено за проверка на качеството му: захари, полен и влага, обяснява пред "Репортер" Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство.

Единствената лаборатория за безопасност, през която минават проби от малки количества български мед, и то само предназначения за износ, се намира в Бремен, Германия.

Пестицидите в меда се дължат на нектара, който насекомите събират от култури, чиито семена са обработвани с неоникотиноиди. Това са токсични препарати, които се използват срещу вредители. Те се просмукват от семката, а в последствие – от цялото растение и всички околни насаждения.

Заради дъждовете и лошото време пчелари в отделни части на страната отчитат нулеви добиви на някои видове мед, а на други видове – много ниски. В Шуменско изцяло са пропаднали три паши на насекомите - от рапица, акация и липа, обясни Даниела Челебиева от Съюза на българските пчелари. Вероятно 50% по-малко ще е тазгодишният добив на мед, прогнозират от сдружението.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност