Close search

Плодовете и зеленчуците не са това, което бяха

Плодовете и зеленчуците не са това, което бяха Плодовете и зеленчуците не са това, което бяха Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

От 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на 6 от тях е намаляло значително, според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас. 

Новите реколти съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин В2), сравнени с културите от минали десетилетия. На какво се дължи тази негативна тенденция? Като във всяка конкурентна индустрия, фермерите се стремят да увеличат печалбите си, а това води до използване на нови технологии за увеличаване на производството. 

“На фермерите им се плаща на килограм продукция, не според броя на хранителните вещества”, казва Дейвис. “Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от слънцето и почвата.  Повечето агро-специалисти не знаят това, хората също не го знаят”, коментира ученият. 

Въпреки че Дейвис не е доволен от резултатите на собственото си изследване, той продължава да препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци. 

“Макар количеството на хранителните вещества да е намаляло, плодовете и зеленчуците продължават да бъдат най-богатия източник на важни за организма елементи и са далеч по-добър избор от преработените храни, захарта и мазнините”, казва той, цитиран от zdrave.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност