Плодовете и зеленчуците ни пазят от слънчеви изгаряния
Приемането на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи.
Нивото на защитата статва същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече такива плодове и зеленчуци се консумират, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи. Те потискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията (зачервяването на кожата).
Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.
SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма.
Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло".
Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително, пише още actualno.com.
Снимки: flickr.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook