Close search

Подут корем - причини и лечение

Подут корем - причини и лечение Подуването обикновено се предизвиква от слаби или разстроени контракции на стомаха или тънките черва, или отпускане на стомашните мускули Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Събирането на газове в храносмилателния тракт, което води до усещането за пълнота при издуване на корема и неудобство при извършване на движения, и дори тяхното силно ограничаване, се нарича метеоризъм. Това е и определението за едно от най-неприятните и същевременно най-често срещаните проблеми в нашето тяло, а именно подуването на корема, пишат от bb-team.org.

Подуване на стомах

Кога ни се подува коремът?

Подуването обикновено се предизвиква от слаби или разстроени контракции на стомаха или тънките черва, или отпускане на стомашните мускули. Най-вероятна причина за това са препълнените стомах или черва. Преяждането, особено с храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и мазнини (бисквити, сладкиши и пайове), може да предизвика прекомерно образуване на газове, които водят до подуване. По неизяснени досега причини при жените това се среща по-често, отколкото при мъжете.

Други фактори са задържането на течности, гастроентерит, чувствителност към определена храна, запек, синдром на раздразненото дебело черво, цьолиакия (непоносимост към глутен), непоносимост към лактоза (неспособност за усвояване на млечната захар), възпаление или разраняване на стомашната или чревната лигавица и гъбични инфекции.

Подуването може да е резултат от изменението на видовия състав и количественото съотношение в нормалната чревна флора, водещо до намаляване на броя на "приятелските" бактерии от рода на Lactobacillus acidophilus. Много жени получават подуване на корема преди менструация, когато хормоналните промени предизвикват задържане на течности. Понякога то се причинява и от проблеми със сърцето, бъбреците, черния дроб или киста на яйчниците. Стресът и неспокойството също допринасят за наличието на този проблем.

Защо ни се подува коремът?

В дебелото черво има буквално стотици различни бактерии, които се развиват там. Част от тях живеят мирно в нашия стомах и някои имат положително влияние върху организма. Повечето бактерии са безвредни и не предизвикват проблеми. Те използват за хранене несмляните остатъци от нашата храна.

Недостигът или отсъствието на нормалните "полезни" бактерии води до размножаването на "газ формиращи" и "формиращи миризма" такива. Антибиотиците убиват полезните бактерии, а определени храни (въглехидратите и монозахаридите) предизвикват растежа на "газ формиращи" бактерии. Те отделят газове като водород и метан. 

Повечето от газ формиращите, се хранят активно с въглехидрати, особено захари. При различните хора организмът реагира по различен начин на едно и също количество въглехидрати - някои отделят повече газове, други - по-малко.

Профилактика

Подуване поради задържане на течности: Задържането на течности в организма се свързва с прекомерната употреба на готварска сол (натриев хлорид). Много от полуготовите храни са с високо съдържание на сол и други източници на натрий (включително сода бикарбонат и мононатриев глутамат). Придържайте се към следните препоръки:

Избягвайте обработените меса (бекон, шунка, салам и осолено говеждо), бульона на кубчета, екстракта от мая и чипсовете.

Купувайте продукти с ниско съдържание на сол. Не варете зеленчуците в подсолена вода.
Не добавяйте сол или съдържащи натрий продукти по време на готвене или към вече готовите ястия.

Подуване поради храносмилателни проблеми:

Хранете се по малко, но често.
Сдъвквайте добре всяка хапка и не говорете по време на хранене.

Избягвайте газираните напитки и не пийте течности с яденето. Те разреждат стомашната киселина и храносмилателните сокове, което забавя процеса на храносмилане. Тогава всеки изяден плод може да ферментира и да предизвика образуването на газове.

Не консумирайте едновременно нишестени храни (макаронени изделия и картофи) и белтъчини или плодове.

Въздържайте се от прекомерна употреба на бобови растения, мазни храни, сурови плодове и зеленчуци, тъй като предизвикват газове.

Ограничете продуктите с високо съдържание на фибри, особено неразтворими (например пшеничени трици).

При всяко ядене вземайте папаин, препарат с ензим от папая.
Ако подозирате чувствителност към някоя храна, се подложете на изключваща диета, за да идентифицирате причинителя.

Опитайте поне един ден да ядете само настъргани или пасирани ябълки. Пийте единствено минерална вода или ментов чай. На втория ден включете зеленчукова супа или задушени на пара зеленчуци към обедното и вечерното меню, а на третия и четвъртия разширете диетата си с пикантен ориз и кисело мляко с жива закваска. След това преминете към обичайното здравословно хранене.

Подуване поради нарушения в чревната флора: 

Яжте храни като кисело мляко, съдържащи Lactobacillus acidophilus. Ако страдате от непоносимост към млякото, вземайте хранителни добавки с тези бактерии. Предменструално подуване - три дни преди обичайното подуване опитайте следното:

Яжте храни, богати на витамин В6 и Е, магнезий и незаменими мастни киселини, и намалете кофеина, захарта и солта.

Смесете в 5 чаени лъжички масло от гроздови семки или пшеничен зародиш 3 капки хвойново масло и по 2 капки масло от розмарин и лавандула. Хвойново и розмариново масло не се препоръчват, ако се опитвате да забременеете. Разтривайте с тази смес задната част на краката (отдолу нагоре), долната част на гърба и корема (с кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка).

Седмица преди менструацията вземайте 2 пъти дневно масло от вечерна иглика на капсули от 500 до 1500 мг.

Лечение

Билколечение:

При подуване на корема поради храносмилателно разстройство или газове залейте с 0,5 л гореща вода 30 г нарязан корен от лечебна пищялка, покрийте съда и запарете за 10 минути.

Вземайте по 2 супени лъжици от запарката 3 пъти дневно преди ядене или дъвчете сурови листа или корен от билката.

След хранене пийте чай от мента, джинджифил, канела, резене, маточина или лайка, за да предотвратите подуването на корема от газове. Ако предпочитате, изпивайте половин чаша топла вода с няколко капки тинктура от някоя от тези билки.

Загряващите подправки като лют червен пипер, джинджифил, кардамон или кимион намаляват образуването на газове.

При подуване на корема поради предменструално задържане на течности пийте 2 пъти дневно по една чаша чай от хвощ или от семена на целина.

Народното название на глухарчето в някои езици със смисъл "пикливче" отразява използването му като диуретик при задържането на течности. Въпреки че подобни средства водят до загуба на калий с урината, високото съдържание на минерала в глухарчето компенсира повишеното му излъчване.

Ароматерапия:

Ако коремът е подут поради лошо храносмилане, газове или задържане на течности, пробвайте следното (но не и при бременност или опити за зачеване):

Добавете 3 капки масло от черен пипер към 3 супени лъжици слънчогледово олио. След хранене втрийте внимателно сместа върху корема с кръгообразни движения.

Към половин чаена лъжичка неароматизиран лосион за тяло добавете 4 капки ментово масло и по 2 капки масло от хвойна и черен пипер. Втрийте в корема с кръгообразни движения.

Вземете топла вана, като добавите във водата по три капки масло от черен пипер и от резене.
Масажирайте корема с две чаени лъжички масло от гроздови семки или от пшеничен зародиш, към които сте добавили»две или три капки масло от канела, джинджифил, карамфил или мента.

Ароматен компрес - за да предотвратите предменструалното подуване на корема, използвайте компрес. Натопете кърпа в съд с топла вода, към която сте добавили по 3 капки розмариново и хвойново масло и по 2 капки лавандулово и кипарисово масло. Изцедете я и я наложете върху корема и гърдите, колкото можете да търпите. Не прилагайте компреса, ако се опитвате да забременеете.

Потърсете медицинска помощ в следните случаи:

  • Болката е постоянна и се засилва.
  • Повръщате или имате висока температура.
  • Глезените ви са отекли.
  • Подуването на корема ви е продължително.
  • Получавате неочаквано подуване на корема по време на бременност.

По-горе бяха изброени няколко полезни напътствия как да се предпазим от подуване на стомаха, както и различни варианти за терапия с цел отстраняването на вече появилото се досадно неудобство. Искаме, не искаме, то винаги възниква, а съвсем скоро и ще зачести по обективни и разбираеми причини. Затова - щадете своя стомах.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност