Close search

Ценни рецепти срещу заболявания от проф. Мермерски

Ценни рецепти срещу заболявания от проф. Мермерски 70% от заболяванията се дължат на лош или престъпен начин на хранене Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

“70% от заболяванията се дължат на лош или престъпен начин на хранене. Проблемът е, че се храним със свободни радикали и така разрушаваме организма първо на клетъчно ниво, после рушим органите и системите и накрая настъпва смърт”, обяви по Нова телевизия, проф. Христо Мермерски, автор на поредица книги за здравословно хранене. 

“На всяка клетка се падат по 10 бактерии и затова тялото има нужда от пречистване”, посочи той. Диетологът бе подредил пред себе си в студиото домат, Куртовска капия, морков, чесън, яйце. Той бе категоричен, че при правилно хранене човек може да доживее 121 години в добро здраве.

Витамините А, С и Е съдържат антиоксиданти, които освобождават организма от свободните радикали. “Ако на ден консумирате само един домат, си осигурявате и витамините А и С плюс ликопен, който има изявено противораково действие”, обясни корифеят. И обобщи: “Ако консумирате всеки ден по 400-500 грама плодове и зеленчуци, със сигурност ще се предпазите от най-тежките заболявания.”

Една ябълка на ден ще държи на разстояние инфарктите и инсултите, защото освен витамини, тя съдържа и пектин. Пектинът изчиства системите от токсини и тежки метали.

“Това е Куртовска капия”, взе следващия плод проф. Мермерски. Чушката съдържа толкова витамин С и А, колкото има и лимона. Но, ако я сложите в чушкопек, вече няма нищо в нея.

“Това криво морковче (не можах да намеря по-добро вчера на пазара – извини се диетологът) съдържа витамин С и витамин А, достатъчни за 3-4 дни. Има силно противораково действие и запазва организма от стареене. Ако всеки ден настъгвате с рендето един морков и го заливате с малко зехтин и със сока от половин лимон, ще си решите толкова много проблеми, колкото не можете да си представите”, увери гостът.

За ползите от меда професорът бе пределно ясен. “Най-възрастният човек, който е починал на 147 години, е консумирал само мед..”

Събеседникът даде сутришна рецепта за здраве. Сутрин на гладно да се пие чаша топла вода (но да не е от чешмата), като в нея се добавят една лъжица истински ябълков оцет плюс една лъжица мед. Напитката със сигурност ще забави развитието на атеросклерозата, гарантира той. Свойството на този коктейл е да разчиства плаките в кръвоносните съдове.

Относно “престъпленията” в храненето, проф. Мермерски даде пример с платата, които се сервират в заведения. В тях има пресни зеленчуци, кисело зеле, млечни, луканка. Тези храни имат различни срокове на разграждане. Краставицата се преработва от организма за 1-1:30 часа, докато луканката – за 10-12 часа. “Вътре в тялото става революция. Подуване, запек, разстройство…”, описа накратко последствията от комбинацията професорът.

Гостът даде рецепта и за спиране на кървенето на хемороиди. “Сутрин на гладно се изяжда по един белтък от кокоше яйце в продължение на десетина дни. Който не може да консумира направо белтъка, да си го разбие на пяна с малко захар”, посъветва той.

Другата рецепта, споделена от него, касае болните от хипертония. “400 грама чесън, ама български, се смилат заедно с три лимона с корите. Сместта отлежава десет дни, като се разбърква. На 11-я се взима чаша кисело мляко, в която се добавя една лъжица от сместта с чесъна и лимона, плюс канела, плюс прополисова тинктура.

Миналата година в България 50 832-ма души са получили инсулт. От тях половината са починали, другата половина са неподвижни. Трябва да се научим да се храним правилно, за да избегнем този удар, съветва проф. Мермерски.

В студиото показаха и две от най-новите му книги – “Как да се лекуваме и запазим здравето си чрез хранене”, беше заглавието на едната. Темата на втората бе лечението с целебни билки и със сокове, пишат от agroplovdiv.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност