Close search

Ползите от всекидневна консумация на ябълки

Ползите от всекидневна консумация на ябълки Ябълките съдържат много витамини и минерали, но всъщност най-полезната съставка в тях са влакнините Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем, че ябълките са едни от най-полезните плодове. 

Ябълките съдържат много витамини и минерали, но всъщност най-полезната съставка в тях са влакнините. Те прочистват стомашно-чревната система, грижат се за това отровите да излязат от организма и поемат вода, така че засищат. Фибрите обаче имат няколко отрицателни черти, затова трябва да подхождате внимателно, когато хрупате ябълки. 

Малко калории 

Цяла средно голяма ябълка има само 100 калории, а фибрите в плода засищат доста повече от една висококалорийна вафла например. Ябълката е сред най-диетичните храни, макар че много от сортовете притежават значителна сладост и могат да утолят глада ви за сладко. Тъй като засища много добре, тя се препоръчва за консумация половин час преди храна, ако искате да отслабнете здравословно и да контролирате количеството храна, което обикновено поглъщате. 

Полезни фибри 

Плодовете съдържат значителна доза влакнини, които имат сума ти ползи за вашето здраве. Един плод осигурява около 4- 5 грама фибри, ако хапвате кората, а без нея можете да си осигурите 2- 3 грама. Фибрите спомагат за редукция на лошия холестерол, регулират стомаха и червата, прочистват от отрови. Достатъчно е да хапвате поне по 1 плод ежедневно. 

Много антиоксиданти 

Антиоксидантните съставки неутрализират потенциално опасните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да ви докарат куп болести. Колкото по-замърсена е средата, в която изкарвате времето си, колкото по-нездравословно се храните и колкото по-малко се движите, толкова повече имате нужда от тези полезни вещества. 

Фруктоза

Плодовата захар е калорична, но не е толкова вредна, колкото обикновената, а освен това енергията от нея се усвоява много по-добре. Ако обаче имате диабет или сте на нисковъглехидратна диета, трябва да се консултирате с доктор, който да определи какви плодове можете да ядете и в какви дози. 

Повече за фибрите 

Фибрите са две разновидности, разтворими и неразтворими. Разтворимите са много по-меки и щадят стомашно-чревния тракт, а неразтворимите са по-агресивни. Ябълките съдържат и двете разновидности, като основната съставка, пектинът, е разтворими влакнини. 

Ако имате проблеми със стомаха или често имате газове, най-добре е да хрупате ябълките без кората, тъй като в нея се намират неразтворимите влакнини. Освен в ябълките, пектин можете да откриете в портокалите. Ако имате запек или диария, но стомахът ви не е твърде чувствителен, хапвайте по-често плодовете с кората, тъй като неразтворимите влакнини поемат вода и улесняват изхождането, тъй като омекотяват съдържимото. 

Пребиотични ползи 

Фибрите имат пребиотични ползи, тъй като осигуряват храна на полезните бактерии в червата. Особено полезна комбинация е да хапвате кисело мляко с парченца ябълка, тъй като тази закуска съдържа влакнини и пробиотични съставки. Ако имате газове, това може да се дължи на прекомерно много вредни бактерии в червата, които се хранят основно със захар и отделят отрови и газове. Ако се погрижите за добрите бактерии, те могат да неутрализират тези вреди частично.

Източник: apteka-optima.com

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност