Помним най-много на гладен стомах
Когато не сме хапвали ще помним повече информация. Макар и твърдението да е старо, наскоро учени от Университета “Йейл” установиха истинската причина за това.
Според резултатите от изследването им хормонът, отговорен за усещането на глад – грелин, има и свойството да увеличава количеството връзки между нервните съединения в мозъка. Тези съединения имат отношение към паметта.
“Резултатите от проучването сочат, че грелинът може да контролира част от висшите функции на мозъка и дава възможност да се обясни връзката на химично ниво между способностите да учим и метаболизма на енергия”, твърдят учените.
“Затова и хормонът може да се използва при създаването на нови медикаменти, подобряващи паметта, съответно и за лечение болестта на Алцхаймер. Единственият установен засега страничен ефект е, че може да увеличите теглото си”.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook