Close search

Празнуваме световния ден на храната

Празнуваме световния ден на храната По целия свят на 16 октомври се празнува Световният ден на храната Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие, обяви всяка година, по целия свят на 16 октомври да се празнува Световния ден на храната. 

Целта на този ден е да се повишава осведомеността по въпросите, които стоят зад бедността и глада, и да се определи общ фокус и необходими действия за разрешаване на проблемите.

Повечето от темите се въртят около селското стопанство, тъй като само инвестициите, заедно с подкрепата за образованието и здравеопазването ще променят нещата. По-голямата част от тези инвестиции трябва да дойдат от частния сектор като и публичните инвестиции играят ключова роля, особено с оглед на стимулиращия ефект. 

През последните 20 години се показва чувствителен спад на финансирането, особено в България, въпреки важността на този сектор за развитието на икономиката. 

Нашата родина е една от страните, в които има малък достъп до ресурсите за развитие на земеделието, въпреки че страната ни има изключително подходяща почва за отглеждане на много видове култури.

Въпреки, че на Земята се произвежда достатъчно храна, за да се хранят всички, почти един милиард души са гладни. Това е така, защото около една трета от произведената храна се губи между производителя и доставчиците. А с този ресурс, могат да се нахранят около три милиарда души. България е в топ 20 на страните, които изхвърлят най-много храна за година.

Ето и някой решения, с които може да променим лошата статистика и да помогнем да повече хора да имат достатъчно хранителни продукти. Първата стъпка да се сложи край на глада е информираността. В Америка са започнали масови дискусии на тази тема, които косвено влияят положително върху хранителните навици на населението. Всяка години, се изхвърля с 6% по-малко храна, съобщават от foodpanda.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност