Close search

Пресолената храна намалява интелекта

Пресолената храна намалява интелекта Пресолената храна намалява интелекта Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

До този момент фактът, че солта оказва негативен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система, беше основната теза, която се изтъкваше, когато ставаше дума защо не е добре да пресоляваме блюдата си пишат от zdrave.bg.

С днешна дата обаче вече знаем и че солта оказва също толкова мощно негативно въздействие и върху мозъка, а резултатът от него е повече от видим – оглупяване.

Канадски лекари са стигнали до заключението, че прекомерната консумация на сол води до загуба на голяма част от умствените възможности. Това е ясно забележимо при хората, които редовно злоупотребяват с нея – при тях дейността на мозъка видимо се забавя с времето, докато при тези, които я консумират в препоръчителните граници, този процес настъпва много по-бавно, пише „Дейли мейл”.

Изследователите от университета в Торонто доказват тези свои предположения с научен експеримент, продължил повече от три години. През този период били проследени умствените възможности на над 1250 души на възраст между 67 и 84 години. Под внимание било взето и количеството сол, с което участниците традиционно овкусяват храната си.

В началото на проследявания период били записани началните им умствени възможности, които били сравнени с показаните в края резултати. От изведените данни станало ясно, че комбинацията между сол и заседнал начин на живот оказва изключително негативен ефект върху цялостното здравословно състояние на човек с напредването на възрастта.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност