Close search

Копърът – подправка или лечебен цяр?

Копърът – подправка или лечебен цяр? Копърът – подправка или лечебен цяр? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В традиционната ни кухня ние използваме копъра като идеалното средство, за да подправим любимия на всички ни таратор, да придадем по-специфичен вкус и аромат на различни ястия или консерви.

Това растение може да се открие буквално във всяка една градина, на всеки един пазар и във всеки супермаркет, но дали копърът е само най-обикновена подправка или има лечебни свойства за нашето здраве? - на този въпрос отговарят колегите от  ozdravei.com.

Копърът е познат и използван още от древните римляни, които давали на гладиаторите копър, за да са по-издръжливи по време на тежките боеве, които водят на гладиаторската арена.
В Древна Гърция пък ароматните масла от копър, които палели богатите в домовете си, били знак за благосъстояние и висок социален статус.

Хипократ е познавал неговите лечебни свойства и е използвал копър в приготвянето на отвари против различни заболявания.

Това растение е било в основната на приготвянето на различни мазила за разкрасяване, отвари и еликсири за любов и магии по времето на Мария Медичи.

От казаното по-горе става ясно, че копърът е не само ароматна подправка, но и има лечебни свойства. Какво толкова съдържа той, че да е толкова полезен за нашето здраве?

Растението има високо съдържание на витамини C, E, B1, B2, P, PP, провитамин А (каротин), витамин В9 (фолиева киселина), калий, калций, желязо, фосфор и други.

При какви заболявания помага копъра?

• Подправката помага при сърдечно-съдови заболявания. Научно доказано е, че копъра укрепва кръвоносните съдове, сваля кръвното налягане и помага срещу пристъпи на стенокардия;

• Анемия. В копъра се съдържат високи нива на желязо, железни соли и асорбинова киселина, което го превръща в едно от най-добрите средства против анемия;

• Копърът действа изключително благотворно и при болни от остеопороза и проблеми с костите. Той е с високо съдържание на калций, затова се препоръчва на хора, които имат проблеми с костите и при менопаузата при жените.

• Камъни в бъбреците и жлъчката – народната медицина препоръчва на хора с проблеми в бъбреците да приемат настройка от семена на копър, като отварата се пие по една супена лъжица няколко пъти дневно.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност