Close search

Седем причини хората да не могат да спазват здравословна диета

Седем причини хората да не могат да спазват здравословна диета Седем причини хората да не могат да спазват здравословна диета Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато хората започват диета, те го правят с най-добри намерения – имат ясна представа, определили са си цел колко килограма трябва да свалят и са решени да я постигнат на всяка цена. 

Въпреки това спазването на диета за повече от няколко дни може да бъде предизвикателна задача – особено, ако човек има бавен метаболизъм и не може бързо да топи килограми. 

Има много причини, поради които хората се провалят при спазването на здравословни диети -от липсата на мотивация до налагането на драконовски диети. Ето и кои са най-често срещаните, според profit.bg

1. Хората са прекалено строги със себе си 

Една от най-често срещаните причини хората да не могат да спазват диета, е, че са прекалено строги към себе си. Ако сте свикнали да ядете бърза храна и сладки неща при едно внезапно преминаване само на плодове или зеленчуци за тялото ще бъде много трудно да се адаптира. 

Тези резки промени обикновено не свършват добре – можете да се глезите от време на време, докато сте на диета, стига да не се увличате и да прекалявате със сладкото. Ако тялото ви влезе в режим на глад, е почти невъзможно да устоите на изкушението да ядете храна, към която сте привикнали. Диетите трябва да се прилагат бавно, но сигурно, а не рязко. 

2. Не следят напредъка си 

Това е поредната причина, поради която хората не успяват да спазват диетата си. Ако не следите напредъка си, е малко вероятно да знаете колко килограми вече сте свалили, а това може да е много обезкуражаващо за повечето от нас. В крайна сметка, не можете да определите напредъка си (или да видите дали въобще има напредък), ако не следите теглото си. 

3. Концентрират се единствено върху диетата 

В повечето случая диетата сама по себе си няма да помогне за свалянето на килограми или по-точно казано, няма да помогне за свалянето на впечатляващо количество килограми. Ако сте си поставили амбициозни цели за намаляване на теглото, тогава диетата, която спазвате, трябва да бъде придружена с подходящите промени в начина на живот. 

Повечето хора не успяват да спазват диетата си, защото не я комбинират с два основни фактора, които са важни за свалянето на килограми – достатъчното количество сън и редовните физически упражнения. 

4. Липса на морална подкрепа от близки и познати 

Моралната подкрепа е от съществено значение за хората, които се опитват да отслабнат, тъй като това е сериозен и труден процес, който изисква много целеустременост и воля. Понякога хората губят и двете по време на диетата. Когато това се случи, е много важно човек да разполага с някой, който да му окаже морална подкрепа, за да продължи. Ако сте яли зеленчуци цял ден, а роднините ви се приберат с вкусна шоколадова торта и я изядат пред вас, това определено няма да помогне.

Като човешки същества, ние имаме нужда от постоянна подкрепа, тъй като в противен случай сме склонни да не постигаме целите си, независимо от тяхната природа. По тази причина роднините и приятелите трябва да са напълно ясно с вашите планове и да подкрепят решението ви. 

5. Липсата на амбиция 

Хората с наднормено тегло са в постоянна борба с излишните килограми, тъй като дори и да успеят да ги стопят и да постигнат нормално тегло, те трябва да продължават да се борят, за да предотвратят повторното натрупване. Тук се намесва амбицията, която играе решаваща роля. 

За съжаление, друга причина, поради която много хора не успяват да спазват диетата си, е, че приемат поражението прекалено лесно – повечето пъти те се отказват от борбата, още преди да е започнала. Причините, поради които това се случва, са много, но като цяло те не са имали достатъчно голяма мотивация. 

6. Бавен метаболизъм

 Много хора се сблъскват с проблема на бавния метаболизъм, но той може да е особено притеснителен при някои хора, които са на диета за отслабване. Ако спазвате драконовска диета и се изтощавате във фитнеса, със сигурност бихте искали да видите някакви резултати от усилията си. Бавният метаболизъм обаче означава и по-бавно сваляне на килограми, което действа силно демотивиращо на много хора. 

Много хора решават да се откажат, след като видят че стрелката на кантара не се мести в правилната посока, толкова, колкото биха искали. 

7. Диетите не осигуряват 

необходимите хранителни съставки На последно място, но не по значение, това, което много хора не разбират, е, че трябва да се концентрират върху диета, която им осигурява всички важни хранителни съставки, които осигуряват правилното функциониране на тялото. 

Диетата трябва да е нискокалорична, а не с ниско съдържание на хранителни съставки и витамини. Минералите и аминокиселините са от съществено значение за цялостното здравословно състояние на човек. Ако не зареждате тялото си по подходящия начин, ще се чувствате гладни през целия ден и в крайна сметка ще се поддадете и ще се отдадете на гуляй. 

Не подценявайте глада, тъй като той може да е най-лошият ви враг!

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност