Close search

Пробиотиците ни лекуват и поддържат нашето здраве

Пробиотиците ни лекуват и поддържат нашето здраве Редица изследвания показват, че онези малки бактериики, намиращи се в стомаха ни, и които приемаме с млечните, а и други, продукци, ни помагат да бъдем здрави и в кондиция. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Редица изследвания показват, че онези малки бактериики, намиращи се в стомаха ни, и които приемаме с млечните, а и други, продукти, ни помагат да бъдем здрави и в кондиция. Става въпрос за пробиотиците, за които навярно всички сме се наслушали в рекламния блок. Хапчета, прахчета, млека, сладки, че даже и напитки. Всичко е пълно с пробиотици. Но истината е, че те действително са много полезни за нашето чревно здраве. И всъщност не само за него. Оказва се, че освен за комфорта на стомаха ни, пробиотиците оказват благотворно влияние при лечението на такива заболявания, като диабет тип 1 та чак до фибромиалгия.

Много голям интерес вероятно биха предизвикали при тези от вас, които се борят с излишните килограми, и фактите, че пробиотиците могат да помогнат и при редуциране на теглото. И не само. Учените вече работят по редица проекти, целящи да ни дадат в крайна сметка препарати с пробиотици, борещи се срещу кариесите, срещу болното гърло, запушения нос, и даже и срещу лошата миризма при потене.

А какво са всъщност полезните бактерии? Това са микроорганизми, които главно живвят в човешките черва, и чиято стойност постоянно варира. При нормално условия те са безвредни и не могат да ни разболеят. Но някои от тях са потенциално опасни.
Например Clostridium difficile или причиняващата язва helicobacter pylori могат да съществуват в организма без да нанасят вреда, но могат и да причинят сериозни заболявания, ако се размножат вследствие на нарушена чревна среда.

Добрите бактерии, които някъде ще срещнете и под наименованието „дружелюбна стомашна флора” помагат за балансирането на чревната флора, като лишават от храна опасните бактерии и спират растежа им. Освен това помагат и за храносмилането и усвояването на нужните хранителни вещества на организма. Също така подобряват перисталтиката и отделят вещества, които възстановяват тъканите. Освен това подпомагат производството на В-витамините – жизнено необходими за нормалното функциониране на нервната система. Когато се наруши критичният баланс на добрите бактерии, което може да стане много лесно и бързо – при стрес, алкохол, боледуване и др., лошите незабавно се възползват от възможността да вземат превес. Ако имате проблем с телесната миризма, страдате от подут корем и газове или гъбични инфекции, вероятно лошите бактерии са влезли в действие.

Как могат да ни разболеят лошите бактерии?
Изследванията показват, че много популярни заболявания се свързват с тях. Ето как:

Лош дъх

Много от телесните миризми, като лошият дъх в устата например, се причинявят от бактерии. Разбира се освен от бактерии, той може да е причинен и от развалени зъби, възпалени венци и нарушено храносмилане. Но също и от бактерията, helicobacter pylori, която е виновница за язвената болест, или друго заболяване. Но най-големият проблем е, че бактериите в устата се хранят от постоянно постъпващата храна в нея.

Решение: За да избегнете неприятната миризма е добре д асе поддържа сравнително добра хигиена в устата, както и да не се забравят млечните продукти, като кисело мляко, сирене и кашкавал, за да си набавите нужните ви добри бактерии или пробиотици. Не е излишно и да добавите към менюто си и добавки с пробиотици. Те намаляват риска от разваляне на зъбите в детска възраст, което означава по-малко кариеси в по-късен етап, афти и други инфекции в устата.

Запек

Ленивите черва често са резултат от недостатъчно количество добри чревни бактерии и прекалено много лоши.

Решение: В този случай ще трябва да подобрите начина си на хранене. Съвременния човек рядко приема фибри, а за достатъчно количество да не говорим – почти никога. За да бъде вашият стомах и дебело черво в добро състояние, не разчитайте само и основно на зърнените храни. Добавете и повече вода, чайове, супи. Все пак една от причините за запека е именно липсата на достатъчно течности в ежедневната диета на хранене. Приемайте кисело мляко и айрян, или добавки от пробиотици, докато разрешите проблема с констипацията. След време на всеки няколко месеца изпълнявайте тази диета в продължение на 4 седмици.

Aлергии

Има и установена пряка връзка между лошите чревни бактерии и алергиите. Според лекари и учени, пробиотиците действат облекчаващо върху хората, страдащи от астма и алергии, като стопират възпалителните процеси в червата.

Решение: За да се предпазите от алергии и астматични пристъпи, е добре всеки ден да изпивате по една пробиотична напитка. Има научни доказателства, че хората, които хапват повече кисело мляко, имат далеч по-развит имунитет срещу полените и алергиите от тях. Взимайте добавки от пробиотици за облекчаване на респираторните алергии като астма и екзема. Имайте предвид, че добавките започват да действат след 12-16 седмици.

Настина и грип

Пробиотиците могат да засилят имунната система. Изследванията показват, че хората, които приемат пробиотици – чрез храна или добавки, страдат по-рядко от настинки и грип. Пробиотиците укрепват имунната система и засилват съпротивата срещу инфекциите, като произвеждат антитела.

Решение: За профилактика, особено през зимата, пийте всекидневно в продължение на 3 месеца мултивитамини и някаква добавка от пробиотик. Според учените, така ще намалите броя и продължителността на настинките, а техните симптоми ще бъдат по-леки.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност