Close search

Прополисът – лекарство, но не за всеки

Прополисът – лекарство, но не за всеки Многокомпотентният състав на прополиса може да доведе до алергия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Многокомпотентният състав на прополиса може да доведе до алергия. Това показват обобщените данни за свойствата на този продукт на пчелите, който съдържа над 300 компонента, съобщава АМИ-ТАСС.

Според тях, независимо от целебните му свойства (антибактериални, противовирусни, противогъбични, обезболяващи), прополисът е много алергенен. През 2002 г. алергия към него е отчетена при 16% от европейците, пише zdrave.bg.

Основните алергени на прополиса са производни на кофеиновата киселина (т.нар. кофеати), на салициловата киселина и зрънцата на цветния прашец. При контакт с кожата те могат да предизвикат контактен дерматит, а при добавяне в храната – стоматит и ерозия на устната кухина.

Повишена чувствителност към прополиса най-често се наблюдава при хора, които са алергични към ухапване от пчели или с обща предразположеност към алергии.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност