Руколата – мощен антиоксидант
Все по-често и у нас започва да се налага един полезен зеленчук – част от всяка салата и трапеза – руколата. В средиземноморската кухня тя е част и от супи, пици, паста и други готвени ясния.
Освен че е много вкусна, зелената рукола е и много полезна. Тя е далечен роднина на зелето, карфиола и ряпата и има пренебрежимо малко калории, които се компенсират от голямо количество полезни вещества.
Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства изчистването на токсините.
Руколата е богата и на витамините В2, В5, В6, както и много фибри и се препоръчва при анемия.
Бета-каротинът в рукола се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Салата от рукола например е идеална за пролетната умора. Редовният прием на този зеленчук регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.
Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо.
Бъдещите майки трябва да хапват повече рукола, тъй като в нея се съдържа така необходимата фолиева киселина. 100 г от салатата осигурява половината дневна дажба от нея.
Руколата е най-полезна в прясно състояние, съчетана с маруля, домат, краставици, спанак или като гарнитура към риба и морски дарове, пише още lechitel.net.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook