Close search

С какво да се храним за да бъдем по-креативни

С какво да се храним за да бъдем по-креативни С какво да се храним за да сме креативни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Можете да си мислите, че храненето няма нищо общо с вашите креативни способности, но грешите. Това, с което захранвате своя организъм има огромен ефект върху това колко добри идеи ще генерирате и колко бързо ще стане това.

Най-важното е да мислите дългосрочно. Ако сте в креативния бизнес вие трябва да генерирате идеи всеки ден или поне няколко пъти седмично. Не трябва да злоупотребявате с тялото си в полза на краткосрочните победи. В дългосрочен план това ще ви се отрази зле.
Многобройни проучвания показват, че поглъщането на правилна храна може да подсили мозъчните функции и да ви направи по-здрави.
За гориво вашият мозък използва карбохидрати. Omega 3 мастни киселини се използват за натрупването на невротрансмитери. Антиоксидантите помагат да запазите мозъчните си сили за дълъг период. Сега нека да продължим по-детайлно.

Горивото

Карбохидратите са важни, защото те карат вашия мозък да се „движи“. Препоръчително е приемането в големи количества на зърнени храни, тъй като те се разграждат по-бавно и следователно осигуряват постоянно захранване с гориво за часове. Обратното - белият хляб се разгражда бързо и дава сили за кратко.
Необходимо е да избягвате бързо действащите карбохидрати, като захарите, и да ги запазите само за онези „спешни“ случаи когато трябва да си осигурите бързо и добро представяне. Ако злоупотребявате със сладкото постоянно, няма да можете да си осигурите желания ефект, когато наистина имате нужда.
Мислете за себе си като за уличен състезателен автомобил. Ако се движите постоянно с помощта на нитро, вашият двигател ще се износи прекалено бързо и няма да имате мощност за самото състезание.

Изграждането на сили

Необходимо е да приемате достатъчно количество от Омега 3 мастни киселини, защото те помагат вашият мозък да изгради магистралите за потока на информация.
Ако не приемате достатъчно от тях, вашият мозък ще изгради пътища от другите видове мазнини, които са по-малко ефикасни за приема и генерирането на информация, следователно вашата сила ще намалее като цяло.
Можете да се захраните с Омега 3 от много видове храни, но е важно да ги подберете внимателно. По-мазните риби и ядките са най-добрите източници. Можете да приемате и хранителни добавки, но те са по-скъпи и не така вкусни.

Най-важното при приемането на Омега 3 е, че те не само влияят добре на вашия мозък, а и на всички части на вашето тяло. Освен това не бива да се притеснявате, че ще надебелеете от тях, за разлика от свинското или телешкото.

Защита

Трябва да предпазите своя мозък от т. нар. свободни радикали. Най-познатите антиоксиданти са витамин C, E и бета каротин. Набавянето на витамин C и бета каротин най-лесно става с плодове. Витамин Е си осигурявате чрез ядки. Този витамин е изключително важен за зрението, така че включвайте ядките в дневната си диета.

Добавки

Проучванията показват, че кератинът - бял прах без вкус, е натурална сусбтанция, която тялото произвежда, и обикновено се приема от практикуващите бодибилдинг, подобрява мозъчната дейност. Въпреки неговото доказано действие, не трябва да бъде приеман безпрекословно.
L-глутамин и други аминокиселини. Тези добавки също са налични в бодибилдинг магазините. Вашият мозък се нуждае от тях за да изгражда сили, тъй като аминокиселините рядко биват откривани в храните.
Витамин B, C, E, холин, фосфатидилсерин, могат да бъдат приемани под формата на добавки, но ако ги взимате като се храните със здравословни храни в изобилие, няма да имате нужда от добавки.

Стимуланти

Можете да стимулирате вашия мозък по много начини, но трябва да бъдете разумни. Не трябва да прекалявате, тъй като можете да засегнете здравето си и своя креативизъм в дългосрочен план.

Можем да разделим стимулантите на две категории. Такива, които стимулират вашия мозък, и такива, които спомагат да освободите дясното полукълбо от лявото. Скоростта е важна при извършването на механични дейности (ляво полукълбо). Но когато се налагат множество брейнсторминг сесии, можете да използвате блокери за лявото полукълбо.
Бустери за скорост
Кофеинът е най-широко използваният стимулант, но трябва да подчертаем, че неговото действие отслабва ако го приемате често. Не трябва да пиете кафе сутрин или твърде много кафе през деня. Необходимо е да запазите вашата система чиста, докато не пожелаете да подсилите мозъка. Не трябва да приемате кофеин 3-4 часа преди да заспите, тъй като ще наруши съня ви и ще се будите уморени.
Други бустъри за скорост освен кофеинът са захар, таурин, гинко билоба и готукола. Всички те ще засилят вашия метаболизъм и циркулацията временно. Цигарите имат същия ефект, но са с множество негатвини странични ефекти, и не са препоръчителни. Ако пушите при специални случаи например веднъж седмично, или по-рядко, това няма никаква вреда, независимо какво ви казват

Бустери за креативност

Вашето ляво полукълбо поддържа дясното. Това ни прави рационални. Но когато искаме да свържем две независими отделни неща – едно от определенията за креативност – не искаме рационалното мислене да ограничава идеите ни.
Можете частично да „изключите“ лявото полукълбо с алкохол или THC (Тетрахидроканабинол). Марихуаната и подобни продукти са забранени в повечто страни, а алкохолът – в много мюсюлмански държави. Ако решите да пиете, нека бъде малко. Токова, колкото да ви постави в състоянието на дясното полукълбо. При прием на по-големи количества ще ви се доспи и трудно ще се концентрирате.
Ако се храните правилно, ще бъдете в постоянно спокойно състояние на съзнанието и креативността, които можете „ръчно“ да активирате с малко релаксация.
Можете да постигнете състояние на креативност с медитация или просто да подремнете активно.

Ето няколко неща, освен правилното хранене, които ще стимулират вашия мозък:
Сън — Знаем, че работите до късно, но направете всичко възможно да спите поне по 8 часа на ден.
Спортувайте — спортът не само подобрява цялостния тонус на мускулите, но и съзнанието.
Опитвайте нови неща — дегустирайте вина, намирайте нови приятели, дори решавайте кръстословици, и т.н.
Бъдете любопитни — поставяйте под въпрос всичко, учете за неща, които не са сързани с професията ви.
Водете дневник — Записвайте вашия живот и четете старите редове. Това ще ви дава перспектива и ще активира съзнанието ви по неочакван начин.
Слушайте музика — слушйате музика през цялото време, освен тогава когато трябва да сте супер фокусирани.
Намерете време за игри – с приятели или сами.
Концентрирайте се — научете се да се фокусирате и го правете редовно за важните задачи.
Правете любов и приятели— силната емоционална връзка (не просто секс) увеличава мозъчните ви сили.
Опитайте ароматерапия — това е техника, която с времето ще ви помогне да постигнете по високо ниво на креативно съзнание. Просто създайте силен аромат когато трябва да се концентрирате и да бъдете креативни.

Адаптирано от: creativebits.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност