Close search

Съхранявайте храната правилно и здравословно

Съхранявайте храната правилно и здравословно Съхранявайте храната правилно и здравословно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Знаете колко опасно може да е натравянето с храна и колко лесно могат да попаднат отрови в организма с храната, ако тя не е измита или съхранявана правилно. Експерти в сферата съветват как да избегнете тази опасност.

* Съхранявайте храните, които се развалят бързо, в изолирани кутии или торбички, най-добре от хартия и стъкло.
* Уверете се, че вътрешността на хладилника ви е достатъчно студена, съветват експерти. Температурата трябва да е 1- 2 градуса по Целзий. Добре е да следите температурата с вграден термометър или с термостат. Фризерът трябва да е с възможно най-ниска температура във вътрешната част, около – 20. след като закупите замразени продукти или разполагате с прясна реколта, замразете храната възможно най-бързо.
* Измивайте повърхността на продукцията с вода, даже тя да е обработвана с вода, подсушете я и я поставете в отделни торби за съхранение на храна. Добре е да пробиете няколко отвора в торбите, за да запазите циркулацията на въздух. Плодовете и зеленчуците можете да накиснете в малко вода, в която сте прибавили сол, за да почистите повърхността им от мръсотия.
* Водата почиства част от мръсотията, но термичната обработка на храната предпазва от опасни бактерии, които могат да ви разболеят. Ако не искате да сварите храната, можете да я бланширате – само половин минутка във вряща вода убива ешерихия коли в спанака.

* Уверете се, че не режете и не поставяте суровата продукция в близост до готвена храна, тъй като част от бактериите могат да я заразят. Това важи особено за сурово месо, което трябва да е увито в хартия или фолио, да е далеч от другите храни и да се съхранява в затворена кутия или торба. Не режете месо с друга храна върху една и съща дъска, а ако ползвате само една, измивайте я след употреба – употребявайте много гореща вода и гъба.
* Не съхранявайте мляко и млечни изделия върху рафтчетата от вътрешната част на вратичките. За повечето уреди това е зоната с най-висока температура.
* Измивайте добре опаковките на храната, преди да ги отворите, за да не замърсите съдържанието им.
* Сготвената храна яжте веднага или охладете бързо, до 90 минутки, за да я съхранявате в хладилник. Яжте храната до два дена.
* Не съхранявайте съдържанието от консервите в кутията, след като я отворите, тъй като в храната може да попадне метал. Прехвърлете храната в стъклена кутия или в чиния.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност