Close search

Сърцето или стомаха?! Пазете и двете!

Сърцето или стомаха?! Пазете и двете! Хората, застрашени от инфаркт или инсулт, често трябва да избират една от двете злини: инфаркт или язва. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хората, застрашени от инфаркт или инсулт, често трябва да избират една от двете злини: инфаркт или язва. За да намалят риска от инфаркт, те приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина (АСК)*, която уврежда стомаха и може да доведе до язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Кървящата язва може да застраши живота на пациента. Този риск е висок и при пациенти, приемащи АСК под формата на таблетки, които претендират, че протектират и не увреждат стомаха.

Ако сте един от тези пациенти, които пият постоянно АСК за протекция на сърцето и сте над 60 години, вече сте имали язва или кървене, имате оплаквания от киселини и парене зад гръдната кост, както и ако приемате паралелно противовъзпалителни лекарства (за облекчение на ставни болки), непременно се консултирайте с вашия лекар и, ако е необходимо, посетете гастроентеролог.

Отдавна е установено, че АСК* намалява риска от образуване на тромби. Тромбите са плътни образувания от кръвни клетки, които могат да запушат кръвоносните съдове и да предизвикат "сърдечен или мозъчен удар”. Доказано е, че дори много ниски дози АСК (от 75-100мг на ден) са достатъчни да намалят риска от сериозен инцидент с внушителните 25 %. Затова кардиолози и невролози предписват на своите пациенти със сърдечни заболявания редовно да вземат ниски дози АСК. Дотук добре, ако не бяха възраженията на ....стомаха.

Продължителната употреба на АСК, дори и в ниски дози, нарушава баланса в стомаха и води до образуването на множество малки язви. Това се случва при всеки 6 от 10 пациента, приемащи АСК за предпазване на сърцето. Пациентите се оплакват от стомашни неразположения: киселини, подуване, тежест в коремната област. Представителни медицински проучвания показват, че всеки трети от хората, които взимат редовно АСК, са застрашени от сериозни стомашни проблеми като развитие на язва и кървене.

Пациентите, които имат стомашни оплаквания, често спират антитромбоцитната терапия с АСК. Голяма грешка! Доказано е, че седмица след прекратяване на лечението рискът от инфаркт и инсулт нараства 3 пъти. Ако ли пък стомашните неразположения бъдат пренебрегнати и лечението с АСК продължи, тогава дебне опасността от кървяща язва - състояние, което може да бъде фатално.

Има ли изход от този порочен кръг?
Фармацевтичната индустрия отдавна търси решение на този казус и предлага различни технологии, които да намалят вредата на АСК за стомаха. Така се появиха специални обвити таблетки, които претендират, че протектират стомаха. Въпреки това, всекидневното приемане на такова лекарство години наред води до значително повишаване на риска от язва и кървене.

Очевидно е, че трябва да се търси комплексно и балансирано решение за тези пациенти. Лечение, което да предпазва сърцето, мозъка и съдовете от тромбози, и същевременно да пази стомаха от язва и нейните усложнения. Напоследък започна да се говори именно за такова лечение – комбинирана сърдечносъдова, мозъчно-съдова и гастропротекция в едно. Тя ще помогне на пациентите, нуждаещи се от непрекъсната грижа за сърцето и мозъка, и едновременно с това, изложени на повишен риск от язва.

Новата терапия ще намали броя на приеманите лекарства, защото с еднократен прием пациентите ще предпазват както сърцето и мозъка си, така и стомаха си. Новото лечение обещава да намали риска от стомашни проблеми с около 80%, така че пациентите да имат постоянен стомашен комфорт и да не бъдат изложени на риск от внезапно стомашно кървене. Защото коварното на тези състояния е, че дълго могат да останат скрити, с леки оплаквания и дори без симптоми. Но когато се стигне до спешно състояние трябва да се действа светкавично, което не винаги е възможно. За да бъде спасен човек с кървяща язва, има нужда от незабавна специализирана помощ. Естествено най-добре е да не се стига до такава ситуация и отговорът е в комбинираната протекция на сърцето, мозъка и стомаха!

*ниски дози ацетилсалициловата киселина е позната като „аспирин за сърце”.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност