САЩ забрани хидрогенираното масло
Поради масовата употреба на хидрогенирано масло в храните, Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA го обяви за вредно и да го забрани, пише petel.bg.
Преди броени дни федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и други е изключително опасна за здравето.
Това полуизкуствено масло е завзело почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити и т.н. Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.
В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.
У нас няма представа с какво количество от тази „биопластмаса“ са произведени тези храни. Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.
В становището на FDA се посочват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:
- Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма;
- Увеличава възпаленията в целия организъм;
- Намалява добрия холестерол – HDL;
- Увеличава лошия холестерол – LDL;
- Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.
Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.
Наши диетолози препоръчват – Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.
Ето и вредните последици, които то предизвиква:
- Влошаване качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето;
- Раждане на деца с патологично ниско тегло;
- Увеличаване риска от диабет;
- Нарушаване на работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан;
- Нарушение на функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени;
- Отслабване на имунитета;
- Намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата;
- Нарушаване на клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението;
- Употребата на хидрогенирани мазнини намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.
Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини):
- Маргарин;
- Меките масла, миксовете от краве и растителни масла;
- Рафинирано растително масло;
- Майонезите;
- Кетчупите;
- Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд);
- Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити;
- Снаксове, чипсове, пуканки;
- Замразени полуфабрикати.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook