Close search

САЩ забрани хидрогенираното масло

САЩ забрани хидрогенираното масло Преди броени дни федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини е изключително опасна за здравето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Поради масовата употреба на хидрогенирано масло в храните, Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA го обяви за вредно и да го забрани, пише petel.bg.

Преди броени дни федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и други е изключително опасна за здравето.

Това полуизкуствено масло е завзело почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити и т.н. Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.

В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.

У нас няма представа с какво количество от тази „биопластмаса“ са произведени тези храни. Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.

В становището на FDA се посочват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:

  • Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма;
  • Увеличава възпаленията в целия организъм;
  • Намалява добрия холестерол – HDL;
  • Увеличава лошия холестерол – LDL;
  • Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.

Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът. 

Наши диетолози препоръчват – Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.

Ето и вредните последици, които то предизвиква:

  • Влошаване качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето;
  • Раждане на деца с патологично ниско тегло;
  • Увеличаване риска от диабет;
  • Нарушаване на работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан;
  • Нарушение на функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени;
  • Отслабване на имунитета;
  • Намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата;
  • Нарушаване на клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението;
  • Употребата на хидрогенирани мазнини намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини):

  • Маргарин;
  • Меките масла, миксовете от краве и растителни масла;
  • Рафинирано растително масло;
  • Майонезите;
  • Кетчупите;
  • Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд);
  • Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити;
  • Снаксове, чипсове, пуканки;
  • Замразени полуфабрикати.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност