Close search

Черният шоколад улеснява подвижността при възрастните

Черният шоколад улеснява подвижността при възрастните Черният шоколад улеснява подвижността при възрастните Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За повечето хора тъмният шоколад е само вкусно лакомство, но за по-възрастните той служи като обезболяващо, което улеснява ходенето в напреднала възраст, сочи ново изследване на американски учени. 

Възрастните хора с артериални проблеми в краката могат да ходят по-дълго, след като хапнат няколко парченца черен шоколад

Периферна артериална болест (ПАБ) е сърдечно-съдово заболяване, по-често засяга артериите на крака и е силно свързана с възрастта. Характерно е за хората над 70-годишна възраст. Намаленият приток на кръв може да причини болка, спазми и умора в краката и бедрата, докато се разхождате. 

В изследването са участвали 14 мъже и 6 жени с ПАБ на възраст между 60 и 78 години. Резултатите от експеримента показали, че те можели да ходят без чужда помощ и средно 17 секунди по-дълго след консумация на черен шоколад. 

Резултатите от констатациите на учените са публикувани в научното списание на Американската асоциация за сърдечни заболявания. Те показват, че съединенията наречени полифеноли, които се съдържат в какаото, могат да намалят оксидативния стрес и да подобрят притока на кръв. 

Други храни, богати на полифенолни съединения са карамфил, мента, изсушени семена от целина, каперси и лешници.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност