Close search

Съществуват ли безвредни подсладители

Съществуват ли безвредни подсладители Съществуват ли безвредни подсладители? Photo credit sticker

Съществуват ли безвредни подсладители, които са подходяща алтернатива на захарта? Оказва се, че да – съществуват. Това са натуралните, безвредни подсладители.

По принцип подсладителите се разделят условно на две групи: синтетични и натурални, припомнят от organic.bg.

Повечето от синтетичните заместители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма.

Натуралните подсладители се усвояват от организма и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Някои от тях, освен безвредни са и с доста по-малко калории от захарта.

Такъв продукт, например е почти непознатият в България изомалт.

Всъщност, изомалт е продукт, извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод. Получения продукт има приятна сладост, притежава вида и естествения вкус на захар, като я заменя в количествено съотношение 1:1, с което се отличава много от интензивните подсладители.

Предимствата на този подсладител наистина заслужават внимание.

Изомалт съдържа два пъти по-малко калории от захарта. Интересното е, че човешкия организъм използва енергийно само около 50% калории от него.

Колкото по-малко кристална захар консумирате, толкова по-добре за вас Колкото по-малко кристална захар консумирате, толкова по-добре за вас.

Друго много важно негово предимство е, че е особено полезен за зъбите, тъй като предотвратява развитието на кариес. Причината е, че бактериите в устната кухина не могат да използват изомалт за храна, поради което не успяват да образуват вредните за зъбите киселини.

Едновременно с това подсладителят намалява образуването на зъбен камък и действа реминализиращо, спомагайки за образуването на зъбния емайл.

Изомалт се разпада от характерните за организма ензими в много по-малка степен и много по-бавно от обикновената захар.

Поради тази причина нивото на глюкозата и инсулина в кръвта се повишава много по-бавно и слабо, при което организма не се натоварва. Това е още едно предимство, особено за диабетиците.

Oсобено любопитно е, че подсладителят действа като баласт, защото се отнася към групата на по-малко усвояваните от организма въглеводороди като боб, лук и различните сортове плодове и зеленчуци, стимулирайки дейността на стомаха и перисталтиката.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност