Close search

Съществуват ли безвредни подсладители

Съществуват ли безвредни подсладители Съществуват ли безвредни подсладители? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Съществуват ли безвредни подсладители, които са подходяща алтернатива на захарта? Оказва се, че да – съществуват. Това са натуралните, безвредни подсладители.

По принцип подсладителите се разделят условно на две групи: синтетични и натурални, припомнят от organic.bg.

Повечето от синтетичните заместители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма.

Натуралните подсладители се усвояват от организма и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Някои от тях, освен безвредни са и с доста по-малко калории от захарта.

Такъв продукт, например е почти непознатият в България изомалт.

Всъщност, изомалт е продукт, извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод. Получения продукт има приятна сладост, притежава вида и естествения вкус на захар, като я заменя в количествено съотношение 1:1, с което се отличава много от интензивните подсладители.

Предимствата на този подсладител наистина заслужават внимание.

Изомалт съдържа два пъти по-малко калории от захарта. Интересното е, че човешкия организъм използва енергийно само около 50% калории от него.

Колкото по-малко кристална захар консумирате, толкова по-добре за вас Колкото по-малко кристална захар консумирате, толкова по-добре за вас.

Друго много важно негово предимство е, че е особено полезен за зъбите, тъй като предотвратява развитието на кариес. Причината е, че бактериите в устната кухина не могат да използват изомалт за храна, поради което не успяват да образуват вредните за зъбите киселини.

Едновременно с това подсладителят намалява образуването на зъбен камък и действа реминализиращо, спомагайки за образуването на зъбния емайл.

Изомалт се разпада от характерните за организма ензими в много по-малка степен и много по-бавно от обикновената захар.

Поради тази причина нивото на глюкозата и инсулина в кръвта се повишава много по-бавно и слабо, при което организма не се натоварва. Това е още едно предимство, особено за диабетиците.

Oсобено любопитно е, че подсладителят действа като баласт, защото се отнася към групата на по-малко усвояваните от организма въглеводороди като боб, лук и различните сортове плодове и зеленчуци, стимулирайки дейността на стомаха и перисталтиката.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност