Close search

Съвети за здрава кожа през лятото от д-р Калинка Недушева

Съвети за здрава кожа през лятото от д-р Калинка Недушева Релаксацията под галещите лъчи при нежния допир на морските води е най-мечтаната почивка, но освен очевидните ползи, не крие ли тя и потайни, неподозирани опасности? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лятото е най-чаканият сезон. Слънцето - най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи при нежния допир на морските води е най-мечтаната почивка, но освен очевидните ползи, не крие ли тя и потайни, неподозирани опасности? 

За съжаление, такива винаги има. Ако сме подготвени за тях, имаме по-голям шанс да ги избегнем или поне да ги разрешим по-бързо и успешно. През лятото много по-голяма част от кожата ни е на открито, в директен контакт с всички фактори на околната среда, включително и слънчевите лъчи. От там и най-честите проблеми през този сезон са слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите.

Специалистът по дерматология и венерологияд-р Калинка Недушева – дава информация и полезни съвети за кожните болести през лятото. 

Д-р Недушева работи в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен”, има призната специалност по дерматология и венерология, както и множество следдипломни квалификации в различни области на дерматологията и естетичната медицина със сертификати за правоспособност. Член е на Българското Дерматологично Дружество, а от 2005-та година и на Европейската Академия по Дерматология. 

Ето кои са най-срещаните проблеми с кожата през лятото и как да се справим с тях или да не ги допускаме:

1. Слънчевото изгаряне е резултат от безконтролно излагане на кожата под палещите лъчи, вследствие на което се получава зачервяване, оток и понякога мехури в/у засегнатите участъци. Всичко това съпроводено от сърбеж и парене до болка. Освен този пряк и бързо проявен резултат от травмиращото действие на слънчевите лъчи има и друг, по-опасен, защото е отложен във времето с години. Кожата е най-големият имунен орган.Тя помни всеки слънчев лъч и последицата от това са настъпващите след години фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланомът и др. 

Не забравяйте това и винаги:
1.1. Ползвайте фотозащита.
1.2. Знайте, че по-високият фактор фотозащита не означава, че може да стоите по-дълго на слънце.
1.3. Подновявайте фотозащитата на всеки три часа и след къпане.
1.4. Избягвайте експозицията на слънце между 11 и 16 часа.
1.5. Не използвайте солариумите като подготовка за плаж. Установено е, че тенът получен от 10 процедури осигурява защита, която не е по-силна от крем с СПФ 2. В същото време вредата, нанесена от тях, е същата както от УВ лъчите на слънцето.
1.6. Облачното време не означава, че няма УВ-радиация.

Снимка: flickr.com

2.Слънчева уртикария/алергия/-алергична реакция от УВ-лъчи

Обривите, които приличат на „ужилено от коприва“, могат да се появят както в/у изложените на слънце участъци, така и извън тях. При появата й се консултирайте с дерматолог. Лечението й включва, освен задължителната фотозащита, антихистамини и др. медикаменти.

3.Фотодерматити:

3.1. Фототоксичен и фотоалергичен дерматит - получават се в резултат на комбинираното действие на вътрешно приети субстанции и слънчевото греене. Напр. има медикаменти, които повишават чувствителността на кожата към слънцето-антибиотици (доксициклин), нестероидни противовъзпалителни средства (диклак и др. от тази група), диуретици, лекарства за кръвно и др.

4. Фотоконтактен дерматит (Berlock dermatitis) - получава се при нанасяна на разл. субстанции върху кожата и след това излагането й на слънце. Напр някои растения като бръшлян, смрадлика и др., козметични средства като парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило. Затова не отивайте парфюмирани и гримирани на плаж!

5. Милиария - обрив, дължащ се на нарушена перспирация (функция на потните жлези). Явява се в зони на по-обилно изпотяване и в зони, където има по-голямо триене с дрехите. За появата му способства употребата на мазни кремове и масла. Представя се от сърбящи дребни пъпчици и/или мехурчета. Отзвучава и спонтанно до няколко дни. Затова, носете подходящо облекло, ползвайте хидратиращи кремове, избягвайте фон дьо тен и тежък грим.

6. Разноцветен лишей - розови, кафеникави или бели петна по кожата на тялото и понякога крайниците, развиващи се у генетично предразположени хора, през топлите месеци. Дължи се на свръхразмножаване на една сапрофитна гъбичка по кожата, вследствие на по-ниско съдържание на ундециленова к-на в потта. Лекува се с противогъбични средства. Склонен е към рецидиви в следващ топъл сезон.

7. През лятото има изключително благоприятни условия за развитие на множество инфекции. Посещението на басейни (недобре хлорирани), ходенето боси в съблекалня, душове, тоалетни, целодневно носене на мокър бански, носенето на прашки, лошата хигиена, разкрепостения сексуален живот способстват за процъфтяването на множество вирусни, бактериални и гъбични инфекции-кондиломи, лабиален и генитален херпес (понякога УВ-лъчите провокират рецидив на лабиалния херпес), молуски и др. вирусни инфекции с афенитет към кожата и лигавиците, контагиозно импетиго, еризипел (червен вятър) кандидозни и дерматофитни инфекции по кожата и др.

8. Изключително чести са ухапванията от насекоми, които причиняват подути, зачервени, неприятно сърбящи до болезнени обриви по кожата. 

Бихте могли да използвате репеленти. При ухапване от кърлеж и други кръвосмучещи насекоми е възможно развитието на Лаймска болест. Най-често първата й проява е периферно нарастващо червено петно, във вид на пръстен, което не причинява оплаквания. Забележите ли такова, потърсете дерматолог или инфекционист. Лечението е с антибиотици.

Честото мокрене и миене на кожата през лятото, излагането на слънце, водят до прекомерното й изсушаване. Това налага специфична грижа-измивни препарати, които не съдържат детергенти/сапуни без сапун и редовна употреба на леки хидратантни кремове и лосиони. Отдавна има разработени хидратиращи и фотозащитни продукти и за коса.

Всичко написано до тук не бива да ви плаши и да вгорчава радостта от лятото. То просто ще ви направи по-подготвени и далновидни, така че успешно да избегнете евентуалните неприятности!

Снимка: Личен архив

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност