Close search

Седем интересни и полезни факта за мазнините

Седем интересни и полезни факта за мазнините Седем интересни и полезни факта за мазнините Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

1. Мазнините са съществени за тялото ни 

Повечето хора смятат, че мазнините са страшно лоши, но това не е точно така. Важното при тях по време на диета е че тялото ви се нуждае от тях, за да може да запазва енергия за момента, когато огладнеете и да транспортира важните витамини като А, D, E и K, мазнините помагат на тялото да абсорбират важни вещества. 

2. Броене на калории 

Всеки грам мазнина съдържа 9 калории. Вече знаете колко от дневните калории приемате чрез мазнините, например половин килограм има около 3500 калории, вие ще трябва да ги изгорите, за да загубите килограм. Това са важни статистики за отслабващите. 

3. Различните видове мазнини 

Три са важите групи мазнини, те са наситени, полинаситени и мононенаситени мазнини, докато е хубаво да избягваме мононенаситените мазнини, защото повишават лошия холестерол. А всичкото съдържание на холестерол в кръвта води до запушване на артериите, което от своя страна носи много сериозни здравни проблеми. 

4. Мазнини от ядки 

Ето един интересен факт на мазнините. Докато ядките имат най-големи количества мазнини, но нито едни от тях не са наситени мазнини. Те съдържат добрите мазнини, което прави безсолните ядки полезни при ежедневна употреба, ако обичате солени ядки, внимавайте с кръвното, защото солта го повишава. 

5. Полезни мазнини 

Мазнините помагат на тялото да се стопли, помагат на ставите да са се смазват и също така помагат а за хормоналния баланс на тялото си, помагат на кожата и косата да са хидратирани, както и всички други клетки в тялото ни. Добре че да се замислим върху това ако решим да ги избягваме. 

6. Плътност на мазнините 

Ненаситените и наситените мазнини могат да бъдат различен в своята плътност при стайна температура. Ненаситени са течни, докато наситените остават в твърдо състояние. 

7. Мазнини от рибата 

Полиненаситените мазнини, които включват омега-3 мастни киселини и омега-6 са много важни за здравето. Може да ги намерим с различни риби като сардините, рибата тон и макарела, а омега-6 откриваме в слънчогледовото олио или сусаменото олио.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност