Close search

Силата на мисълта помага и за килограмите

Силата на мисълта помага и за килограмите Всяка година милиони хора по света хвърлят големи суми и усилия за диети, фитнес, добавки, операции, но специалистите започват да се съмняват дали проблемът със затлъстяването е свързан само с храната и упражненията. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всяка година милиони хора по света хвърлят големи суми и усилия за диети, фитнес, добавки, операции, но специалистите започват да се съмняват дали проблемът със затлъстяването е свързан само с храната и упражненията. 

Те смятат, че силата на мисълта също има пръст и в това. 

Комуникацията между мозъка и тялото е непрекъсната. Мозъкът е този, който командва всички процеси в организма. Специалистът по храненето и движението Джанет Томсън, автор на книгата „Мисли повече, яж по-малко”, твърди, че проблемите с килограмите се дължат на объркани съобщения, с които мозъкът се опитва да саботира опитите за отслабване.  

Ако някой ви каже, че сте „добре сложени” или „ леко пълни”, или „диетите са загуба на време”, мозъкът ви запаметява тези твърдения и без да осъзнавате се изгражда емоционална връзка с храната. Започвате да ядете не само при глад и не спирате, когато сте се нахранили.  

Джанет Томсън смята обаче, че програмата за умствени упражнения може да повиши шансовете за трайно отслабване: 

- Представяйте си често как ще изглеждате след няколко месеца, когато достигнете желаните килограми – слаби и здрави. Визуализирайте как ще изглеждате след три месеца, после след шест. Правете това минута преди да си легнете и след като станете, когато сте още сънени. Създаването на положителни емоции помага за генериране на вяра в способността за успех. 

- Запишете си точно какво искате да постигнете – да влезете в онези дънки, които стоят в дъното на гардероба и ви се присмиват всеки път, когато си обувате торбестите панталони с ластик на талията. Напишете и какво сте готови да направите, за да постигнете целите си – „ще ям по-малко”, „ще спортувам повече” и т.н. Всеки ден прочитайте написаното на глас, за да се мотивирате.  

- Открийте мислите и поведението, които са ви попречили да постигнете желаното в миналото – направете списък с нещата, които са увеличили талията ви (твърде много вино, храна за вкъщи, сладкиши... ). След това направете списък с нещата, които ще променят тази тенденция – ще пиете малко, ще планирате меню със здравословни храни и т.н.  

- Попълвайте хранителен дневник – записвайте си всичко, което ядете. Изследванията показват, че дори да не ограничавате съзнателно храната си, дневникът ви кара да внимавате повече какво ядете.  

- Прекарвайте повече време с хора, които също искат да отслабнат или вече са постигнали целта. Техният успех или желание за такъв ще ви мотивира допълнително, защото ще знаете, че не сте сами в тази битка.  

- Следвайте две прости правила – никога не се награждавайте с храна (яжте само за задоволяване на нуждата от енергия) и никога не си забранявайте нещо за ядене (забраната само ще го направи по-желано).

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност