Млякото ни прави по-умни
Млякото ни прави по-умни. Оказва се, че напитката е полезна не само за костите и зъбите, както досега се смяташе, но и за паметта. Според най-новото проучване хората, които редовно пият мляко, айрян, сирене и кашкавал, се справят по-добре на тестове за интелигентност.
Учени от университета в Мейн, САЩ са изследвали 927 мъже и жени. Помолили ги да попълнят детайлни въпросници за диетата си, включително колко често консумират млечни продукти, дори само ако слагат мляко в чая или кафето си. След това участниците в изследването на възраст между 23 и 98 години преминали през осем трудни теста за проверка на концентрацията, паметта и способностите им за научаване.
Изследването показало, че възрастните, които консумирали млечни продукти поне пет или шест пъти на седмица, се справяли много по-добре с тестовете за памет спрямо тези, които рядко хапвали млечни продукти или пиели мляко. На някои от тестовете хората, които рядко консумирали млечни продукти, било пет пъти по-вероятно да се провалят в сравнение с тези, които приемали млечни продукти между два и четири пъти на седмица.
Учените от университета в Мейн, САЩ, които осъществили изследването, смятат, че някои хранителни вещества в млечните продукти като магнезий може би помагат за предотвратяване на загубата на памет. Освен това те са убедени, че млечните продукти помагат за предпазването от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане и така поддържат мозъка в добра форма.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook