Close search

Спрете кашлицата с мед от борови връхчета

Спрете кашлицата с мед от борови връхчета Спрете кашлицата с мед от борови връхчета Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Боровият мед се прави лесно. Освен, че е вкусен, той е и много полезен.

Боровият мед е незаменимо лечебно средство при простуди и силни кашлици, както и ангина и болки в гърлото. Освен отхрачващото си действие, притежава и силно антисептично свойство, помагайки за невероятно бързото заздравяването на кожни рани и възпаления. 

Медът, приготвен от борови връхчета може да се консумира и като вкусна добавка в чая, като това в никакъв случай не нарушава лечебните му качества. Приеман по този начин той влияе благоприятно върху заболявания на стомашно-чревният тракт, като колит гастрит или язва.

Боровите връхчета, които са необходими за приготвянето на мед, се берат докато все още не са се разпукали. В противен случай целебните им качества намаляват на половина. За приготвянето на мед от тях е необходимо да ги сварите веднага. Ако решите пък да ги изсушите може да ги използвате за приготвяне на запарки или чай, припомнят колегите от bilka.info.

А ето и как да си приготвите вкусен и полезен мед от борови връхчета:

В половин литър вряща вода се сипват приблизително 50 грама не изсушени, нарязани на ситно връхчета от борови клонки. Варят се на много слаб огън около час. Докато е все още топла, прибавете половин килограм пчелен мед за да предаде сладък вкус и гъстота на вашия домашен мед от борови връхчета.

Ако страдате от упорита кашлица, просто добавете 25 грама нишадър, към 300 грама от меда и вземайте от този лек по две супени лъжици, три пъти в деня. Ефекта е мигновен.

Тъй като споменахме, че този мед има силно отхрачващо действие, ето и една изпитана рецепта: 

50 грама мед от борови връхчета се размиват в половин литър сгорещена на котлона вода. След това се добавят 250 грама небет шекер, 10 грама канела и 5 грама индийско орехче. Сместа се разбърква и от нея пиете три пъти дневно по 50 грама, на гладен стомах.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност